Διαφωνεί η Μόσχα με το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Κριμαία

1269
μόσχα

Η Μόσχα δεν συμφωνεί με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για «το πρόβλημα της στρατιωτικοποίησης» της Κριμαίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μπορούμε απλώς να εκφράσουμε την διαφωνία μας με μια παρόμοια θέση και την λύπη μας» δήλωσε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας το ψήφισμα, επισημαίνοντας ότι «θα συνεχίσουμε αναμφίβολα να εξηγούμε με συνέπεια την δική μας θέση στους συνομιλητές μας».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Πεσκόφ δεν σχολίασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το εν λόγω ψήφισμα, ισχυριζόμενος ότι δεν πρόφτασε να το διαβάσει λεπτομερώς.

Νωρίτερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για «το πρόβλημα της στρατιωτικοποίησης» της Κριμαίας, της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο ήταν πρόταση της Ουκρανίας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε, τυπικά, με 66 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 72 αποχές, ωστόσο συγκέντρωσε πολύ λιγότερες ψήφους από το 50% των κρατών μελών, ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι οι χώρες που προτίμησαν να απέχουν από την ψηφοφορία ήταν περισσότερες από αυτές που ψήφισαν υπέρ!…

Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι «η παρουσία Ρώσων στρατιωτικών στην Κριμαία, αντιτίθεται στην εθνική κυριαρχία, την πολιτική ανεξαρτησία, και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Επίσης, στην πέμπτη παράγραφο του ψηφίσματος, η Ρωσία επικρίνεται για την κατασκευή της γέφυρας στα στενά του Κερτς, κάτι που, βεβαίως, η ίδια η Ρωσία θεωρεί δικό της αναφαίρετο δικαίωμα, αφού συνενώνει δύο τμήματα γης που ανήκουν, κατά την ίδια, στο έδαφός της.

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά του ναζισμού, μετά από πρόταση της Ρωσίας

Νωρίτερα πάντως, η Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ ψήφισε το ρωσικό σχέδιο απόφασης για τη μάχη κατά της ηρωοποίησης του ναζισμού και ενάντια στον νεοναζισμό και σε κάθε είδους πρακτική, η οποία υποβοηθά την κλιμάκωση των σύγχρονων μορφών ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της συνδεόμενης με αυτά τα φαινόμενα μη ανεκτικότητας απέναντι στο «διαφορετικό». Υπέρ του Σχεδίου Απόφασης ψήφισαν 129 κράτη μέλη, 54 απείχαν, ενώ μόνο 2 χώρες, (διόλου τυχαία!) οι ΗΠΑ και η Ουκρανία ψήφισαν κατά!…

Στο σχέδιο απόφασης που πρότεινε στα κράτη μέλη του ΟΗΕ η Μόσχα, περιέχονται 66 σημεία, στα οποία εκφράζεται «η βαθιά ανησυχία (σσ: των κρατών μελών) για την ηρωοποίηση σε οποιαδήποτε μορφή του ναζιστικού κινήματος, του νεοναζισμού και των πρώην μελών της οργάνωσης “Waffen-SS”, μεταξύ άλλων και μέσω της ανύψωσης μνημείων και τη διοργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων». Σύμφωνα με το ψήφισμα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «καλεί σε γενική έγκριση και αποτελεσματική χρήση της Διεθνούς Συνθήκης για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένων και των νομοθετικών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας