Διάγγελμα Μπάιντεν: «Μικρός» ηγέτης, «εκτός τόπου…» και γι’ αυτό επικίνδυνος

818
Διάγγελμα Μπάιντεν

Την πρώτη δέσμη κυρώσεων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Μόσχα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», σημείωσε, αναφερόμενος στην ομιλία του Πούτιν τη Δευτέρα και στην εξουσιοδότηση της Δούμας να στείλει στρατεύματα στο Ντονμπάς.

«Η ομιλία του Πούτιν δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να «επιδιώξει πραγματικό διάλογο» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Απείλησε έμμεσα εδάφη που κατείχε παλαιότερα η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εθνών που σήμερα είναι ακμάζουσες δημοκρατίες και μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Απείλησε ρητά με περισσότερα, αν δεν ικανοποιηθούν οι ακραίες απαιτήσεις του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν και αναρωτήθηκε τι «δίνει [στον Πούτιν] το δικαίωμα να ανακηρύσσει νέες λεγόμενες χώρες σε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του»;

Αυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.

Ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει ότι ενέκρινε την πρόσθετη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων σε συμμαχικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα, οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός -που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη- θα σταλούν στις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, πρόκειται για αμυντικές κινήσεις εκ μέρους μας», είπε. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία».

Οι αναπτύξεις αυτές, πρόσθεσε ο Μπάιντεν, έχουν ως στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ ότι θα υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ και θα τηρήσουν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρώτη δόση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σε αυτό που αποκάλεσε «πρώτη δόση» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κινήσεις για τον αποκλεισμό των συναλλαγών που αφορούν δύο μεγάλες τράπεζες – τη VEB και τη Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα – και την αποκοπή τμημάτων της ρωσικής οικονομίας από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Δεν θα μπορεί πλέον να αντλήσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να εμπορεύεται το νέο της χρέος ούτε στις αγορές μας ούτε στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Θα επιβάλουμε επίσης κυρώσεις στις ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. Συμμετέχουν στα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες»

Πρόσθεσε ακόμα ότι «Συνεργαζόμαστε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα … προχωρήσει».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές υπερβαίνουν «κατά πολύ» τα προηγούμενα μέτρα και θα αποκόψουν τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «κλιμακώνουν τις κυρώσεις» αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Θα κρίνουμε τη Ρωσία βάση των πράξεων και όχι των λόγων της, υπογράμμισε και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας