Δημεύονται περιουσίες των Ελλήνων της Αλβανίας. Διαμαρτυρία της ΛΑΕ

1511
δημεύονται

Κλίμα έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας έχει προκαλέσει η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας. 

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου της γειτονικής χώρας, προβλέπεται η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για 46 αγροτεμάχια –η πλειοψηφία των οποίων είναι στη Χειμάρρα– συνολικής έκτασης 1.377.000 στρεμμάτων, τα οποία από ιδιώτες περνούν στα χέρια του αλβανικού κράτους.

Ο Ράμα μπόρεσε να υλοποιήσει το σχέδιό του βασιζόμενος στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα να χαρακτηρίσει όλες τις περιουσίες «δημόσιες».

Την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης καταδικάζει με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς της ΛΑΕ, Βασίλης Πριμικήρης:

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Εκφράζουμε  την έντονη ανησυχία μας  για την πρόσφατη απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης  να προχωρήσει  αυθαίρετα  στην δήμευση  των ιδιωτικών περιουσιών των Ελλήνων  στην Χειμάρρα.

Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες οδηγούν  σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων  και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία.

Η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να  ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει την στάση της στο θέμα αυτό.

Παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση που αφορά τον ελληνισμό στην Αλβανία και παράλληλα  παλεύουμε  για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα.  Πιστεύουμε  ότι  όλος ο Ελληνικός λαός  θα πρέπει να σταθεί  στο πλευρό της Ελληνικής ομογένειας της Αλβανίας. Οι επιλογές του  Εν. Ράμα και της κυβέρνησής  του είναι απαράδεκτες και δεν βοηθούν στην καλή και ειρηνική συμβίωση μεταξύ των λαών  της Ελλάδας και της Αλβανίας, αντίθετα δίνουν τροφή σε μισαλλόδοξες δυνάμεις.

Η ΛΑΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση  να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να στηριχθεί η ομογένεια μας στην Αλβανία και να μην περάσουν τα σχέδια ξεκληρίσματός της.

Αθήνα  30/3/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας