ΔΕΔΔΗΕ: Αδύνατο να Αποφευχθούν Διακοπές Τάσης στα Νησιά του Αργοσαρωνικού

821
αγρινίου

Οι διακοπές τάσης στα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι αδύνατο να αποφευχθούν, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) κ. Αθανάσιος Μισδανίτης, σε σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στη Βουλή από τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, «παρά τη λήψη όλων των δυνατών μέτρων, είναι αδύνατο να αποφευχθεί παντελώς, η εμφάνιση, των καθ’ όλα ανεπιθύμητων διακοπών τάσης ή άλλων διαταραχών βραχείας ή μακράς διάρκειας, φαινόμενα που είναι παγκοσμίως συνυφασμένα με την ύπαρξη των εγκαταστάσεων της διανομής, εξαιτίας της επίδρασης εξωγενών παραγόντων, αλλά και δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση απρόβλεπτων και καθ΄ όλα αναπόφευκτων διακοπών τάσης».

Το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των νησιών του Αργοσαρωνικού είχε αναδειχθεί τον περασμένο Αύγουστο, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το μπλακ άουτ στην Ύδρα, βλάβη που χρειάστηκε περισσότερες από 30 ώρες για να αποκατασταθεί, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μισδανίτης, οι διακοπές τάσης είναι γεγονός αποδεκτό, από το ευρωπαϊκό και από το ελληνικό πρότυπο, με τα οποία ρυθμίζονται ζητήματα ποιότητας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Διαχειριστής για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόζει πιστά τα προβλεπόμενα στον κανονισμό εγκατάστασης και συντήρησης των γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας (ΚΕΣΥΓΗΕ) και υλοποιεί ετήσιες επιθεωρήσεις και συντηρήσεις του δικτύου.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση της Αίγινας και των υπολοίπων νησιών του Αργοσαρωνικού (Ύδρα, Σπέτσες, Σπετσοπούλα, Πόρος, Αγκίστρι), ο  αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας επισημαίνει ότι, το δίκτυό τους, όπως και εκείνο που διατρέχει όλη την ελληνική επικράτεια, μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τους εθνικούς νόμους και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, πληρώντας υψηλότατες διεθνείς προδιαγραφές. «Κατά συνέπεια η ηλεκτροδότηση των νήσων είναι κατά το μέγιστο δυνατόν σταθερή και αδιάλειπτος», σημειώνεται στο έγγραφο.

Τα νησιά Αίγινα, Ύδρα, Σπέτσες, Σπετσοπούλα και Αγκίστρι ηλεκτροδοτούνται από τις ηπειρωτικές ακτές, μέσω κύριων υποβρυχίων  καλωδίων Μέσης Τάσςη, ενώ σε περίπτωση βλάβης υπάρχουν και βρίσκονται σε ετοιμότητα εφεδρικά υποβρύχια καλώδια επανηλεκτροδότησης.

Όσον αφορά στον Πόρο, το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω εναερίου δικτύου Μέσης Τάσης από την ηπειρωτική ακτή, ενώ για τη συγκεκριμένη σύνδεση έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πόντισης δύο υποβρυχίων καλωδίων Μέσης Τάσης – ενός κύριου και ενός εφεδρικού – η κατασκευή των οποίων θα ολοκληρωθεί με το πέρας των απαιτούμενων μελετών και αδιεοδοτικών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

*Πηγή: energia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας