Δήλωση του Γραμματέα του ΜΕΤΑ και μέλους της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργου Χαρίση

1894
εργοδοτικός
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Ίση αμοιβή για ίδια εργασία.
  • Ο αγώνας θέλει ενότητα, αποφασιστικότητα και αντοχή.

Η απόφαση της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ (18.6.2017) για τους συμβασιούχους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, αλλά και για το σύνολο του κλάδου.

Η κυβέρνηση ενέπαιζε για δύο χρόνια αυτούς τους εργαζόμενους, δημιουργούσε ελπίδες για τη συνέχιση της εργασίας τους και σε διατεταγμένους και συντονισμένους ρόλους οι υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Ο. Γεροβασίλη και Χ. Βερναρδάκης τα έλεγαν όλα: Ότι «…θα δουλέψετε μέχρι το τέλος του 2017…» και μετά «…εδώ είμαστε εμείς…», ότι «…ζητάμε διακομματική συναίνεση για να λυθεί το πρόβλημα…», αλλά και ότι «…η όποια λύση θα σέβεται το Σύνταγμα και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας…» (βλέπε την έγκριση των δανειστών)!

Εμείς –ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ υποστηρίζαμε απ’ την αρχή – ότι η μόνη απάντηση απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό, την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων και την προσπάθεια δημιουργίας πελατειακών σχέσεων, ήταν η προβολή του αιτήματος της μετατροπής όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι με την απόφασή της η ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ το υιοθέτησε.

Για να έχει όμως ελπίδα επιτυχίας αυτός ο αγώνας πρέπει:

  1. Να γίνει υπόθεση της Ομοσπονδίας και να διεκδικηθεί ενωτικά απ’ όλες τις δυνάμεις της και από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

  2. Να μην περιοριστεί μόνο στους συμβασιούχους στην Καθαριότητα, αλλά να διευρυνθεί σ’ όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν, με ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις, στα κοινωνικά προγράμματα (ΒσΠ, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, ΕΣΠΑ κ.λπ), οι οποίοι εργάζονται πολλά χρόνια, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν προσληφθεί όλοι με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

  3. Να συμμετάσχει το σύνολο του κλάδου με τη διεκδίκηση της διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, την επιστροφή τομέων και δραστηριοτήτων που έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες και την κάλυψη όλων των κενών των υπηρεσιών των δήμων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

  4. Να απαιτήσουμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα αμείβεται διαφορετικά ανάλογα με τη σχέση εργασίας. Αρχή μας πρέπει να είναι: Ίση αμοιβή για ίδια εργασία, ανάλογα με τα προσόντα και την εμπειρία του καθένα. Κατά συνέπεια, και οι εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ (που ζητάμε την κατάργησή τους) να αμείβονται με βάσει το μισθολόγιο και για όσο εργάζονται στους δήμους, να έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες δεν είναι αυτή η στιγμή που θα προτάξουμε τις διαφορές μας ή να πούμε ποιος δικαιώθηκε. Ο αγώνας θέλει ενότητα, αποφασιστικότητα και αντοχή. Η νίκη θα είναι δικιά μας αν τις επόμενες μέρες όλος ο κλάδος είναι μια γροθιά.

Πολλές φορές στο παρελθόν με τους αγώνες μας κάναμε τα αδύνατα δυνατά και μονιμοποιήθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι. Για να σταματήσει λοιπόν το «δούλεμα» και η επίκληση συνταγματικών κωλυμάτων για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, τους λέμε ότι είστε Φαρισαίοι – Υποκριτές όταν εσείς που έχετε κουρελιάσει το Σύνταγμα, που οδηγήσατε έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στην μετανάστευση και την καταβαράθρωση της υπερηφάνειάς του, που ξεπουλάτε τη χώρα και νομοθετείτε κατόπιν εντολής ή έγκρισης των δανειστών, να το επικαλείστε μόνο σε ό,τι έχει σχέση με τους εργαζόμενους και να λέτε τους εργαζόμενους  ότι απολύεστε, ε τότε πάει πολύ!

Οι κυβερνήσεις παραβίασαν όλα τα άρθρα του Συντάγματος, η δικαιοσύνη το δικαιολόγησε αυτό και φαίνεται να είναι τυφλή μόνο σε ότι αφορά την διατήρηση των δικών της προνομίων και για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του άρθρου 103 που αφορά τους εργαζόμενους!

Οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν για να παραμείνουν όλοι οι συμβασιούχοι στην εργασία τους, και για να μην απολυθεί κανείς και να «απολυθείτε» εσείς και όσοι άλλοι ψήφισαν και στηρίζουν τα μνημόνια και τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές στη χώρα μας.

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας