Γ.Σρέντερ προς Ό.Σολτς:«Ο ΝordStream2 έχει εγκριθεί-Γιατί δεν ρέει το ρωσικό αέριο;»

908
Γ.Σρέντερ προς Ό.Σολτς

Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Welt, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος ήταν στο «τιμόνι» της χώρας από το 1998 έως το 2005, είπε ότι η πιστοποίηση του Nord Stream II, καθώς και οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οφελούν όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και την ΕΕ συνολικά.

Στον Γκέρχαρντ Σρέντερ οφείλεται το γεγονός ότι η Γερμανία κατέστη οικονομική υπερδύναμη και κατόρθωσε να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς από τις ΗΠΑ αφού είναι αυτός ο οποίος προώθησε την κατασκευή του Nord Stream I.

Τότε η Γερμανία απέκτησε πρόσβαση στο φθηνό ρωσικό αέριο (καμία σχέση με το πανάκριβο αμερικανικό LNG) και μπόρεσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τις καλπάζουσας βιομηχανίας της.

Σημείωσε ότι το έργο έχει εγκριθεί και το μόνο που πρέπει να γίνει τώρα είναι να περάσει φυσικό αέριο από τον αγωγό.

Είναι σαφές πως ο Σρέντερ σκέπτονταν με όρους υπέρ της Γερμανίας και της ΕΕ, ενώ αντίθετα ο Σολτς έχει ως προτεραιότητα τα αμερικανικά συμφέροντα και κατ’ επέκταση τα ΝΑΤΟϊκά.

Όπως όλα δείχνουν οι Δυτικοί (οι Αμερικανοί βασικά) επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το Nord Stream II ως μοχλό πίεσης για να αποκομίσουν οφέλη στη Ουκρανία και μία παθητική στάση της Ρωσίας σε ότι αφορά το Ντόνμπας κυρίως, καθώς η Κριμαία έχει ενσωματωθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουάσινγκτον την θεωρούν για πάντα χαμένη.

«Το Nord Stream 2 είναι εγκεκριμένο έργο. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έτσι ώστε το αέριο να μπορεί να ρέει μέσω αυτού του αγωγού », είπε ο Σρέντερ.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης. Αναμένω λοιπόν ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα τηρήσει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εγκεκριμένο εμπορικό έργο, και ως εκ τούτου το φυσικό αέριο, φυσικά, πρέπει να περάσει [από αυτό]», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος σύμφωνα με το TASS.

Επιπλέον, ο Σρέντερ έδειξε ξεκάθαρα ότι θεωρεί αβάσιμους τους «φόβους για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»:

«Δεν συμμερίζομαι αυτές τις ανησυχίες. Επιπλέον, δεν σχολιάζω τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης, ακόμα κι αν δεν τις συμμερίζομαι », τόνισε.

Τι πιστεύει για τις πολιτικές του Πούτιν και την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία γενικά ο Γ.Σρέντερ:

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μου ενσταλάζει την σιγουριά ότι κανείς δεν σκέφτεται να ξεκινήσει πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, από όσο γνωρίζω τη Ρωσία, δεν έχει προχωρήσει τόσο μακριά».

Την ίδια ώρα, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που ανέλαβε τα καθήκοντά του, φαίνεται να εμμένει σε διαφορετική ρητορική.

Μιλώντας στον αέρα του ίδιου τηλεοπτικού καναλιού την Τετάρτη, είπε ότι δεν αποκλείει περιορισμούς στο έργο του έργου Nord Stream 2 σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο νέος καγκελάριος εξέφρασε τη θέση του απαντώντας στο ερώτημα εάν η Γερμανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου ως μοχλό πίεσης στη Ρωσία:

«Είμαστε σε πολύ ξεκάθαρη θέση. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι σέβονται την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν τα πράγματα είναι διαφορετικά».

Παράλληλα, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι οι τρέχουσες απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream ΙΙ θα ακολουθήσουν την τυπική διαδικασία και η Federal Grid Agency θα λάβει σύντομα απόφαση για την πιστοποίηση.

Σημείωσε ότι αυτό δεν προκαλεί ανησυχία, η λειτουργία του έργου απαιτούσε πολλές παρόμοιες διαδικασίες.

Ο νέος Γερμανός καγκελάριος ζήτησε να διευθετηθεί η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία με βάση την αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών και των συνόρων τους.

«Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, καθώς ενισχύει τη συνολική ασφάλεια», είπε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «να ξεκαθαρίσουν ότι αυτή η αρχή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους». «Ο νόμος πρέπει να ενεργεί, όχι να επιβάλλει », τόνισε ο Scholz.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν επανειλημμένα να επιβάλουν περιορισμούς στην κατασκευή του έργου, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2021 οι εργασίες ολοκληρώθηκαν.

Πιστοποίηση Nord Stream 2

Αυτή τη στιγμή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (BNA) ανέστειλε προσωρινά την πιστοποίηση του Nord Stream 2, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.

Κύριος φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού είναι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αντιπάλων του έργου, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επικαιροποιημένη Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την οποία διαφορετικές εταιρείες θα πρέπει να ασχολούνται με την παραγωγή και την προμήθεια.

Μόνο η γερμανική θυγατρική, η Nord Stream 2 AG, μπορεί να πιστοποιηθεί ως φορέας εκμετάλλευσης και ιδιοκτήτης του Nord Stream 2 στη Γερμανία.

Η Μόσχα επιμένει ότι μέχρι τη στιγμή που άλλαξαν οι κανόνες, είχαν πραγματοποιηθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στο έργο με βάση την προηγούμενη νομική κατάσταση.

Αναμένεται η εξέταση νέου πακέτου εγγράφων και η ανανέωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την BNA. Ένα προσχέδιο απόφασης της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας