Για ποια δημοκρατία μου μιλάς…

μοράλες

Καθημερινά, την επικαιρότητα απασχολούν ειδήσεις και γεγονότα που σχετίζονται άμεσα με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, φαινόμενα καταστολής, παρακολουθήσεις πολιτών και πολιτικών προσώπων, αστυνομικής βίας και ο κατάλογος είναι μακρύς για τα πλήγματα αυτά στη δημοκρατία.

Το φαιδρό και γελοίο της υπόθεσης είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι καθ’ όλα υπεύθυνη για τα φαινόμενα και περιστατικά αυτά, ωστόσο όχι μόνο δεν αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, αλλά αντίθετα πολλά στελέχη της, ακόμη και πρώτης γραμμής, είτε προβαίνουν σε υποκριτικές δηλώσεις καταδίκης είτε καταλογίζουν ως υπαίτιους των περιστατικών αυτό, πότε το «βαθύ κράτος» και πότε τους ίδιους τους υφιστάμενους!

Στο σημείο αυτό, αξίζει να ασχοληθεί κανείς με συγκεκριμένα παραδείγματα της επικαιρότητας που καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο την αδιαμφισβήτητη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και το μέγεθος της υποκρισίας του, στα όρια της υποτίμησης της κοινής λογικής και του κοινού νου…

Λευκίμμη

Στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, καιρό τώρα διαδραματίζεται ένα σκηνικό άγριας αστυνομικής καταστολής και βίας, στα όρια ενός τοπικού καθεστώτος δικτατορικού τύπου, όπου:

  • οι πολίτες υποχρεούνται να φέρουν αστυνομικά έγγραφα άδειας μετακινήσεως προς και από τις ίδιες τους τις περιουσίες (σπίτια, αγροτεμάχια κ.λπ.).
  • οι ειρηνικές διαμαρτυρίες τους αντιμετωπίζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο από τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ.
  • η λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης έχει επιβληθεί με εντολή άνωθεν(;) παρά τις επίσημες μελέτες που καταρρίπτουν την καταλληλότητα του χώρου που έχει επιλεγεί, με τεράστιες επιβαρυντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που απειλούν ακόμη και την ίδια την υγεία των κατοίκων.

Πρόσφατα, μάλιστα, είδε το φως της δημοσιότητας η καταγγελία νεαρού κάτοικου της περιοχής που αναφέρει πως δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις επειδή έκανε το… «λάθος» να θέλει να πάει στη δουλειά του.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος δίδει τις εντολές αυτές τόσο στις αστυνομικές δυνάμεις να ασκούν σε τέτοια έκταση μέτρα καταστολής και περιορισμού των κατοίκων, με χρήση αλόγιστης βίας; Η ελληνική αστυνομία, είχε και έχει πολιτικό προϊστάμενο τον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη που φέρει και εις το ακέραιο την ευθύνη ή όχι; Οποία υποκρισία των κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Οποίος και ο εμπαιγμός σε οποιαδήποτε απόπειρά τους να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Λαϊκή Ενότητα και Κίνημα κατά των πλειστηριασμών

Είναι πλέον γνωστή στους περισσότερους η δίωξη που υφίσταται ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και μια πλειάδα αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας και κατοικίας.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, ειρωνείας και πολιτικής εξαπάτησης κατέθεσαν ερώτηση που ζητούσαν –αν είναι ποτέ δυνατόν!- εξηγήσεις, κάνοντας πως δεν γνωρίζουν ότι οι ίδιοι ψήφισαν, στο ελληνικό κοινοβούλιο, το περίφημο σύγχρονο «ιδιώνυμο» με το οποίο διώκονται σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλοι αγωνιστές του κινήματος! Ουσιαστικά, διώκεται η πολιτική δράση!

Και σα να μην έφτανε αυτή η δίωξη, όλες οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στο μετεμφυλιακό παρακράτος και τον τρόπο που αυτό δρούσε, σε βάρος των πολιτών και της δημοκρατίας, εικόνες που στους περισσότερους από εμάς τους νεότερους, τουλάχιστον, είναι πρωτόγνωρες.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε πως από τη μία, η κυβέρνηση είναι προφανώς υπεύθυνη για τα νομοσχέδια και τους νόμους που ψηφίζει και δεν μπορεί να υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού κάνοντας ότι δεν αναγνωρίζει αυτό που ψηφίζει κι από την άλλη πάλι, η βία και η καταστολή στις συγκεντρώσεις κατά των πλειστηριασμών αλλά και οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και πολιτών φυσικά και είναι ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για ποιο βαθύ κράτος μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Για αυτό, ενδεχομένως, που έχει στη δούλεψή του το κυβερνητικό κόμμα.

Πλειστηριασμοί και πρώτη κατοικία

Παρά τις αστείες προσπάθειες κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών να πείσουν πως πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν γίνονται και ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι ενός ορίου αξίας του ακινήτου, ύστερα από προφορική(!) συμφωνία με τις τράπεζες, λες και οι τελευταίες μας έχουν θαμπώσει με την αγάπη τους για τον «Άνθρωπο» κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Απόδειξη χωρίς πολλά πολλά είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που καθημερινά ανακοινώνονται. Απόδειξη χωρίς πολλά πολλά η επιλογή οι πλειστηριασμοί να γίνονται ηλεκτρονικά, κατόπιν επιβολής από τους δανειστές, ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο οι αντιδράσεις του λαού και του κινήματος. Απόδειξη η καταστολή στην οποία προβαίνει η ΕΛΑΣ για να εμποδίσει την αντίδραση.

Το δικαίωμα, λοιπόν, το συνταγματικό δικαίωμα στη στέγαση όχι μόνο δεν προστατεύεται, αντίθετα ξεπουλιέται σε κοράκια και ξένα funds. Πώς; Γιατί; Γιατί είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επιλογή του από τη στιγμή που επέλεξε να υπηρετήσει τις τράπεζες, το κεφάλαιο, την νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας.

Κανένα βαθύ κράτος δεν υπάρχει εδώ, καμμιά αυθόρμητη πρωτοβουλία υφισταμένων των κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας κρατικός αυταρχισμός. Είναι η πεμπτουσία του ΣΥΡΙΖΑ και των επιλογών του.

Αντιδημοκρατικές συμπεριφορές

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίθει περιπτώσεων αντιδημοκρατικής, στα όρια της φασίζουσας, συμπεριφοράς, που ωστόσο έχουν και άμεσο αντίκτυπο σε κοινωνικές ομάδες και συχνά πυκνά σε συγκεκριμένα μεμονωμένα πρόσωπα.

Πέρα από την αήθη επίθεση πλειάδας κυβερνητικών στελεχών στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στη λογική του «και κάηκαν και φταίνε», με στοχοποίηση των ίδιων των θυμάτων και περιύβριση των νεκρών, αλήθεια υπάρχει κανείς που μπορεί να ξεχάσει τις επανειλημμένες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το πρόβλημα που δημιουργούν οι συνταξιούχοι που ζουν μετά τα εβδομήντα τους χρόνια;

Υπάρχει κανείς που δεν θυμάται την περιβόητη τοποθέτηση, πάλι, του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το πού και με ποιον τρόπο πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματα των συντάξεών τους οι συνταξιούχοι;

Ή έχει κάποιος λησμονήσει τη στοχοποίηση που έκανε στον καθηγητή Συνολάκη ο Παύλος Πολάκης που ανήρτησε δημόσια τη διεύθυνση κατοικίας του πρώτου; Βέβαια, ο κ. Πολάκης δεν πρωτοτύπησε γιατί το έχει ξανακάνει και γενικότερα, ενδίδει σε τέτοιες συμπεριφορές.

Και φυσικά όλα τα προηγούμενα παραδείγματα, που μόνο μεμονωμένα δεν είναι αλλά ο χώρος δεν επιτρέπει περαιτέρω αναφορές, δεν είναι απλώς δείγματα συμπεριφορών και απλές δηλώσεις, είναι οι προφορικές μετουσιώσεις άλλοτε της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που διαπνέει όλον τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοτε μίας αυταρχικής, εξουσιαστικής, απολυταρχικής, σχεδόν φασίζουσας, αντίληψης που επίσης μεταφράζεται σε πολιτική.

Αλλά είπαμε ξανά, το βαθύ κράτος κάνει κουμάντο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευθύνη.

Και στο σημείο αυτό, θα μπορούσε κανείς και με απόλυτο δίκαιο να σημειώσει θέματα που δεν αναφέρθηκαν και αφορούν σε σειρά πολύ ουσιαστικών ζητημάτων για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Ονομαστικά και μόνο, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει το δικαίωμα στην απεργία και την ανταπεργία (έργο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό), τα χιλιάδες νοικοκυριά που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις υποχρεωτικές διακοπές ρεύματος (έργο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό), τα χιλιάδες νοικοκυριά που καλούνται να τα φέρουν πέρα μέσα από την τρομοκρατία της επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας και η λίστα φτάνει πολύ μακριά.

Αλλά είπαμε. Φταίει το βαθύ κράτος. Το βαθύ κράτος που αλλού δημιούργησε και αλλού το βρήκε και τ’ αγκάλιασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας