Γιατί η Τουρκία θέτει θέμα ιδιοκτησίας των νησιών!

1518
Γιατί η Τουρκία θέτει θέμα ιδιοκτησίας

Στις επίσημες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, η αποστρατιωτικοποίηση αλλά και η κατάλυση της κυριαρχίας πέρα των 6 μιλίων

Ο Τούρκος ΥΕΘΑ, Ακάρ, μετέτρεψε τα 1.950 μέτρα της απόστασης Καστελόριζου – Κας σε… πισίνα υπερ-ολυμπιακών διαστάσεων για τους κολυμβητές δοκίμους του στρατού του. Κατήργησε επιπλέον, λόγω συνθηκών όπως υποστήριξε, τις ελληνικές τελετές στα ελληνικά νησιά Χίο, Σάμο, Οινούσσες. Πίσω από αυτές τις ευτράπελες δημόσιες τουρκικές τοποθετήσεις κρύβεται μια ωμή αλήθεια… Οι επίσημες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας για το 2022 είναι οι εξής:

-Αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ιδιοκτησιακό καθεστώς νήσων που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες, τουρκική ΑΟΖ έξω από τα 6 ν.μ. ελληνικά χωρικά ύδατα, κατάληψη και κατάλυση ελληνικής κυριαρχίας μεταξύ 6-10 ν.μ. του εθνικού εναέριου χώρου και δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Τουρκία θέτει τώρα, διεθνώς, με επίσημες καταγγελίες της Ελλάδας στον ΟΗΕ (σε τέσσερις σχετικές επιστολές μέχρι τώρα) το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς (πού ανήκουν, δηλαδή) των ελληνικών νήσων του Αιγαίου που δεν κατονομάζονται στις συνθήκες.

«Αρπάζοντας» την πρόχειρη και ανακριβή τοποθέτηση Δένδια στην Aγκυρα πέρυσι τον Απρίλιο, η Τουρκία την εκμεταλλεύτηκε για να στηρίξει όχι μόνο τους ανακριβείς και αναληθείς ισχυρισμούς της περί στρατιωτικοποίησης των νησιών, που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, αλλά και για να υποστηρίξει διεθνώς ότι είναι παράνομες και οι ελληνικές ασκήσεις στα νησιά. Ζητώντας, δηλαδή, τον αφοπλισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και την πλήρη απουσία εθνικής προστασίας της ελληνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Η Τουρκία έφερε ακόμα στο επίσημο και διεθνές προσκήνιο το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες. Με άλλα λόγια, νησιά όπως ο Αη Στράτης, η Θάσος, τα Αντίψαρα, οι Οινούσσες, βραχονησίδες όπως οι Καλόγεροι, αλλά και το «τείχος» των βραχονησίδων στα Δωδεκάνησα απέναντι στις τουρκικές ακτές δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με τις συνθήκες – άρα δεν της ανήκουν, υποστηρίζει η Αγκυρα. Δεν ανήκουν όμως ούτε στην Τουρκία, γι’ αυτό και η Αγκυρα, με την προσφιλή της μέθοδο, αρχίζει να ζητεί τα «αδέσποτα» αυτά νησιά να «μοιραστούν δίκαια» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει μια αξιοσημείωτη «απάθεια» στα λόγια και κυρίως στις ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο. Επικεντρώνεται μόνο στην αύξηση της ελληνικής ισχύος, που πράγματι είχε ανάγκη η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να εξουδετερώσει τον μεγάλο επιχειρησιακό κίνδυνο από τους τουρκικούς πυραύλους S-400 σε περίπτωση σύγκρουσης.

Αυτή, όμως, είναι η μισή κίνηση απέναντι στην Τουρκία. Διότι η άλλη μισή είναι η επίσημη, καλά δομημένη, στέρεη διπλωματική επίθεση της Ελλάδας με επίσημες καταγγελίες (και όχι με επιστολές παραπόνων στον ΟΗΕ) εναντίον της Τουρκίας.

Και αυτή έχει αργήσει κάμποσες δεκαετίες να έρθει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας