Γελοίες ανησυχίες Μάτις για ανάμειξη της Μόσχας στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

1395
άμυνας

Μετά τις καταγγελίες για ανάμειξη ρώσων διπλωματών στην υπόθεση του Σκοπιανού, που είχαν ως αποτέλεσμα οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας να «παγώσουν» έπειτα από πρωτοφανή διπλωματική ένταση, την ανησυχία του για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις.

«Ανησυχώ γι’ αυτό το είδος των κακόβουλων ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει η Ρωσία από την Εσθονία μέχρι τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τώρα τη «Μακεδονία» και οι οποίες είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Μάτις σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σημείωσε δε, ότι θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον «μακεδονικό» λαό.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, αναμένεται να επισκεφτεί την ΠΓΔΜ εντός του Σαββατοκύριακου, σε μια προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης Ζάεφ να «περάσει» το δημοψήφισμα.

Εκτός αυτού, τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της γείτονος και άλλους ανώτερους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη στήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό και το επερχόμενο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

Ο «ηγετικός ρόλος» που διαδραμάτισε η αμερικανική διπλωματία στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας – Μακεδονίας για το ονοματολογικό, όπως έχει καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας ο Γουές Μίτσελ, και η στήριξη που παρείχε στις δύο χώρες, αποτυπώνεται και στην υπόθεση απέλασης των ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να υπογραμμίζει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακοήθη επιρροή σε αυτή τη περιοχή. Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της» είχε αναφέρει.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας που επετεύχθη για την επίλυση του θέματος του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ. «Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά, και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες για την υπονόμευση της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονοματολογικού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας