Γαλλία: 150.000 διαδηλωτές μετά από κάλεσμα Μελανσόν κατά της εργασιακής κατεδάφισης του Μακρόν

2194
διαδηλωτές

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, για να διαμαρτυρηθούν για την κατεδάφιση του εργασιακού κώδικα από τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που δεσμεύτηκε στους διαδηλωτές ότι η μάχη για την ανατροπή της μόλις αρχίζει.
Σύμφωνα με τον Μελανσόν, 150.000 άνθρωποι έστειλαν ένα «μήνυμα εξαιρετικής ισχύος στη χώρα» και προέβλεψε ότι σύντομα «ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα κάνουν πορεία στα Ηλύσια Πεδία» κατά της εργασιακής κατεδάφισης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ελαστικότητας και της επισφάλειας των εργασιακών σχέσεων προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
«Η μάχη δεν τελείωσε, τώρα ξεκινά», δήλωσε ο Μελανσόν, απαντώντας στην υπογραφή από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν των πέντε κειμένων που τροποποιούν σε αντεργατική κατεύθυνση τον πολύπλοκο γαλλικό εργασιακό κώδικα, καταγγέλλοντας «ένα κοινωνικό πραξικόπημα», που προκαλεί «τρομακτικό κοινωνικό ντάμπινγκ».
«Αντίσταση, αντίσταση», φώναξαν οι διαδηλωτές, ενώ ο Μελανσόν, απαντώντας στον Εμανουέλ Μακρόν, που εξέφρασε την αποφασιστικοτητά του για την προώθηση της εργασιακής κατεδάφισης λέγοντας ότι «πιστεύει στη δημοκρατία, αλλά δημοκρατία δεν είναι ο δρόμος», δήλωσε: «Ο δρόμος έριξε τους βασιλιάδες, τους ναζί».
Η αλλαγή σε αντεργατική κατεύθυνση του εργασιακού κώδικα διευκολύνει και κάνει πιο φτηνές για τους εργοδότες τις απολύσεις καιευνοεί τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας έναντι των κλαδικών και καθώς επίσης προωθεί τις ατομικές συμβάσεις εργασίας έναντι των συλλογικών.
Το κείμενό των αντεργατικών ανατροπών υπήρξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αντικείμενο μακράς αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα, που  θεωρούν ότι αποξηλώνει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, τα οποία αποκτήθηκαν με πολύχρονους και σκληρούς αγώνες.
Επικεφαλής της εργατικής και νεολαιίστικης αντίστασης, ήταν και είναι η αριστερή εργατική συνομοσπονδία CGTπου έχει ήδη οργανώσει δύο ημέρες απεργίας και διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία στις 12 και 21 Σεπτεμβρίου με μεγάλη ανταπόκριση και έχει ήδη εξαγγείλει την κλιμάκωσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας