Γαλλία-Ιταλία “πούλησαν” την Κύπρο-ΕΝΙ και TOTAL “άφησαν” στο Γιαβούζ το Οικόπεδο-6

1394
κύπρο

Οριστικά και επίσημα πλέον ENI & TOTAL ανέβαλαν τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, επικαλούμενες την κρίση του κορονοϊό και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, αν και πολλοί ισχυρίζονται και όχι αβάσιμα, ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί.

Για άλλη μια φορά η Δύση αφήνει στην πιο κρίσιμη στιγμή στα κρύα του λουτρού την Κύπρο, όπως το έχει κάνει πολλές φορές και με την Ελλάδα. Αυτήν την ώρα, πριν αν είναι πολύ αργά, είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί ισχυρός πολιτικός οικονομικός και γεωστρατηγικός άξονας Ελλάδας και Κύπρου, για να ακολουθήσει η έξοδος και των δύο από την Ευρωζώνη και ένα άνοιγμα στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία, πράγμα που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα προσφέρει σε Ελλάδα και Κύπρο ανάπτυξη και κυρίως ασφάλεια με νέες δυνατότητες ευρύτερων οικονομικών και πολιτικών συνεργασιών.

Οριστικά και επίσημα, πλέον, η ιταλική  ENI και η γαλλική TOTAL, μετά την αμερικανική EXXON-MOBIL, ανέβαλλαν τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Πριν λίγες ημέρες στο ίδιο οικόπεδο πραγματοποίησε γεωτρήσεις το τουρκικό «Γιαβούζ».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου», οι εταιρείες απέστειλαν σχετική επιστολή, την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας πως οι προγραμματισμένες για το 2020 γεωτρήσεις, σε τεμάχια της ΑΟΖ, αναβάλλονται για το 2021 λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Στην επιστολή αναφέρεται πως η κοινοπραξία πως, υποτίθεται, δεν ακυρώνει προγραμματισμένα έργα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά επί της ουσίας, η Άγκυρα προχωράει  σε τετελεσμένες ενέργειες.

Οι ΕΝΙ και TOTAL με βάση τους σχεδιασμούς θα ξεκινούσαν εργασίες από το τεμάχιο 6 και εντός του 2020 θα πραγματοποιούσαν άλλες δυο γεωτρήσεις σε άλλα τεμάχια που τους έχουν παραχωρηθεί.

Στην αναβολή των εργασιών για το ερχόμενο καλοκαίρι έχει προχωρήσει και η ExxonMobil η οποία επίσης μετακίνησε δυο γεωτρήσεις που θα πραγματοποιούσε στο τεμάχιο 10 για το 2021.

Το «προσωρινά» μπορεί να σημαίνει για πάντα από την στιγμή που «ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού».

Συνεπώς η προκλητική εντολή της Άγκυρας για επιστροφή του γεωτρύπανου Yavuz στα διεθνώς οριοθετημένα και συμβατικά παραχωρημένα από την Κυπριακή δημοκρατία στην Γαλλοϊταλική κοινοπραξία ENI-TOTAL θαλασσοτεμάχια 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και, μάλιστα εν μέσω του Ραμαζανιού μόνο τυχαία δεν δόθηκε.

Η Άγκυρα έσπευσε αμέσως να καλύψει το κενό που άφησαν οι μεγάλες δυνάμεις ίσως και με σκοπό.

Αποστέλλοντας το γεωτρύπανο η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα βυθοτεμάχια δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα!

Θέλει επίσης να δείξει πως τα σχέδιά της ουδόλως αναβάλλονται λόγω του κορωνοϊού όπως πολύ θα ήθελαν να πιστεύουν το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα και τα εγχώρια ΜΜΕ.

Πέρασε στα πολύ ψιλά ότι για πρώτη φορά τουρκικό σκάφος παρεμβαίνει σε οικόπεδα γαλλοιταλικών συμφερόντων μετά την σύμπραξη των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών.

*Βασική πηγή: pronews.gr

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας