“Γαλάζιος” χάρτης με μεγάλη αποχή μετά από τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ

1496
γαλάζιος

Με την αποχή να φτάνει το 58,2% και τα λευκά-άκυρα στο 8,08%, ο χθεσινός δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών επιβεβαίωσε την επικράτηση των υποψηφίων που στήριξε η Ν.Δ., με τον εκλογικό χάρτη της χώρας να βάφεται στα μπλε. Ταυτόχρονα, επικύρωσε τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελώντας πρόκριμα και για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Με πλέον εντυπωσιακή την εκλογική επιτυχία του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη Περιφέρεια της χώρας, με το 66% των ψήφων, και την αντίστοιχη πανωλεθρία της Ρένας Δούρου, η νίκη των «γαλάζιων» υποψήφιων σε άλλες πέντε περιφέρειες (Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά, Παναγιώτης Νίκας στην Πελοπόννησο, Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα και Κωνσταντίνος Μουτζούρης στο Βόρειο Αιγαίο) ήρθαν να επιβεβαιώσουν την πολιτική ανατροπή σε όλη σχεδόν την επικράτεια.

Με βάση τα αποτελέσματα και του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο αριθμός των περιφερειών που πέρασαν σε  υποψηφίους που στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ. έφτασε τις 12 από τις συνολικά 13. Μόνη εξαίρεση η Κρήτη, όπου επικράτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό της συντριπτικής ήττας που υπέστη η Ρένα Δούρου, η οποία αποδοκιμάστηκε εξαιτίας και της τραγωδίας στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, είναι το γεγονός ότι το 2014, στο β΄ γύρο, είχε ψηφιστεί από 794.231, ενώ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στον χθεσινό β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών λαμβάνει μόλις 378.571 ψήφους.

Ο «χάρτης» των περιφερειακών εκλογών το 2014

 

O «χάρτης» του 2014 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτόν που διαμορφώθηκε μετά και τον χθεσινό β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει δύο περιφέρειες (Αττική και Ιόνια Νησιά) ενώ στη Ν.Δ. είχαν περάσει συνολικά 7 από τις 13 περιφέρειες καθώς στις υπόλοιπες 4 είχαν εκλεγεί ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

 

Ο χάρτης του 2019 μετά από τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Οδυνηρή ήττα και στους δήμους για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους δήμους είναι οδυνηρή, με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τον Δήμο της Αθήνας, όπου κατ’ εξοχήν κρίνονται οι εντυπώσεις, και τον Κώστα Μπακογιάννη να παίρνει 65,25%.

Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου δεν κατάφερε καν να περάσει στον β’ γύρο, ενώ ναι μεν ο υποψήφιος της Ν.Δ. Ταχιάος δεν κατάφερε να εκλεγεί, χάνοντας την μάχη απέναντι στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, επίσης προερχόμενο από τον χώρο της Ν.Δ.

Τα τελικά αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους:

Αθηναίων: Κώστας Μπακογιάννης 65,25%
Θεσσαλονίκης: Κωνσταντίνος Ζέρβας 66,79%
Πατραίων: Κωνσταντίνος Πελετίδης 70,91%
Ηρακλείου: Βασίλειος-Γεώργιος Λαμπρινός 52,41%
Πειραιώς: Γιάννης Μώραλης 57,81%
Λαρισαίων: Απόστολος Καλογιάννης 57,43%

Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται από τη Ν.Δ. επικρατούν σε τουλάχιστον 24 δήμους μεταξύ των οποίων Αθήνας, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου, Ρόδου κ.α.

Προερχόμενοι ή με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ επικρατούν οι υποψήφιοι σε 5 δήμους: Ν. Σμύρνης, Ρεθύμνου, Παλλήνης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται σε Βύρωνα, Κερατσίνι, Nίκαια, Χαλάνδρι.

Στις χθεσινές εκλογές θριαμβευτική επιτυχία σημείωσε ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, του ΚΚΕ, με το σαρωτικό 71,4% των ψήφων, αντιμετωπίζοντας το σύνολο των μνημονιακών δυμάνεων. Εντούτοις, δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν έναντι των στηριζόμενων, επίσης, από το σύνολο των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων αντιπάλων τους, οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στο Χαϊδάρι, την Πετρούπολη, την Καισαριανή και την Ικαρία.

Ενδεικτικό της έντασης της μάχης που δόθηκε σ’ αυτούς τους δήμους ήταν το γεγονός ότι τα ποσοστά των υποψηφίων δημάρχων του ΚΚΕ κυμάνθηκαν μεταξύ 42,82% (στην Ικαρία) και 49,01% (στην Πετρούπολη).

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας