Β.Πούτιν: «Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κλιμάκωση-Θα απαντήσουμε στρατιωτικά αν χρειαστεί»

Β.Πούτιν: «Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κλιμάκωση-Θα απαντήσουμε στρατιωτικά αν χρειαστεί»
Ο Β.Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα ρωσικό «DEFCON 1»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για την κλιμάκωση της έντασης και η Ρωσία δικαιούται πλέον να απαντήσει ακόμα και στρατιωτικά σε προκλήσεις της Δύσης που απειλούν την εθνική ασφάλειά της, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν.

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τα «μη φιλικά βήματα» των ΗΠΑ γιατί «έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να κάνει αλλαγές στις ασκήσεις εκπαίδευσής του, λόγω των «προκλήσεων», αυτό σημαίνει πως πλέον οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ετοιμαστούν ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου (γιατί εκεί θα καταλήξει μία αμερικανο-ρωσική σύγκρουση στην οποία σίγουρα θα αναμιχθεί και η Κίνα καθώς ξέρει πως έπεται η σειρά της).

Μίλησε δηλαδή για ένα ρωσικό «DEFCON1» αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος παρουσιάστηκε τόσο αποφασιστικός καθώς πάντοτε επιλέγει την διπλωματική οδό για να αποφύγει τις κλιμακώσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε επίσης ότι η Μόσχα δεν απαιτεί ειδικούς όρους και υποστηρίζει την ίση και αδιαίρετη ασφάλεια στην Ευρώπη. Ωστόσο, «οι ενέργειες της Δύσης συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες στο Κρεμλίνο».

«Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απευθείας στα σύνορα της Ρωσίας, καθώς και η διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων των απρογραμμάτιστων, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες», είπε.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης, Κονσταντίν Γαβρίλοφ, δήλωσε ότι είναι πιθανή μία συμφωνία στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας που έγιναν από τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές.

Επισήμανε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη υποδομής του ΝΑΤΟ σε Ουκρανία και Γεωργία.

Επίσης τόνισε ότι η Μόσχα θα αποφασίσει για την απάντησή της εάν το ΝΑΤΟ αρνηθεί τις προτάσεις, αφότου αναλύσει ανακοινώσεις και πράξεις της Δύσης.

«Πότε θα το κάνουμε και τι θα κάνουμε είναι μία απόφαση που θα ληφθεί από την ηγεσία της χώρας και που θα βασίζεται σε ανάλυση των απαντήσεων και των ανακοινώσεων, και για τις δράσεις των αποκαλούμενων εταίρων μας», ανέφερε ο Γαβρίλοφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας