«Βόμβα»: Η Τουρκία σχεδιάζει ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας στην Τένεδο

634
Η Τουρκία σχεδιάζει ενίσχυση στρατιωτικής

Σε άρθρο με τίτλο «Δεν καταλαγιάζουν οι άνεμοι της έντασης στο Αιγαίο. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει την πλαγιά Γκιόζτεπε στην Τένεδο», η δημοσιογράφος Melike Capan ισχυρίζεται πως «ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ των δύο γειτόνων στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται όλο και πιο έντονος κάθε μέρα που περνά»

Σε μία αποκάλυψη προβαίνει η τουρκική έκδοση του Independent, μεταδίδοντας πως το υπουργείο Άμυνας της χώρας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά τον λόφο Γκιόζτεπε που βρίσκεται στην Τένεδο.

Σε άρθρο με τίτλο «Δεν καταλαγιάζουν οι άνεμοι της έντασης στο Αιγαίο. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει την πλαγιά Γκιόζτεπε στην Τένεδο», η δημοσιογράφος Melike Capan ισχυρίζεται πως «ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ των δύο γειτόνων στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται όλο και πιο έντονος κάθε μέρα που περνά. Ενώ η πιθανότητα κήρυξης των 12 μιλίων της Ελλάδας κάνουν την Τουρκία νευρική, το να βλέπει την τουρκική σημαία στα νότια, εξοργίζει την Ελλάδα. Λόγω παραβιάσεων, προειδοποιήσεων και τσακωμών, τα νερά στο Αιγαίο δεν ησυχάζουν».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφος της εφημερίδας, οι ιστορικές διαμάχες από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο των δύο αιώνιων εχθρών και φίλων δεν τελειώνουν ποτέ. «Πρόσφατα, οι συχνές επισκέψεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ίμβρο και στην Τένεδο τράβηξαν την προσοχή. Από την άλλη, γνωστοποιήθηκε πως το υπουργείο επιθυμεί την απόκτηση περιοχής που αποτελεί βοσκότοπο, γνωστό ως πλαγιά Γκιόζτεπε, που είναι ο πιο ψηλός λόφος του νησιού».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Ρετζέπ Γιαλτσίν (CHP), μέλος του δημοτικού κοινοβουλίου, δηλώνει πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αιτήθηκε στην τοπική διεύθυνση Γεωργίας, προκειμένου η περιοχή αυτή να πάψει να αποτελεί βοσκότοπο και να αναδασωθεί.

Γιατί γίνονται τέτοιες κινήσεις

Σε ερώτηση γιατί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει την περιοχή, ο Ρετζέπ Γιαλτσίν απαντά πως «πιθανώς για να επεκτείνει τη (στρατιωτική) μονάδα». Αυτή τη στιγμή -σύμφωνα με τον ίδιο- γίνονται προκαταρκτικές εργασίες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα στην ατζέντα του δήμου.

Η τουρκική ιστοσελίδα ήρθε σε επαφή με τον πρώην πρέσβη Τουγκάι Ουλούτσεβίκ, ο οποίος σημείωσε πως «εάν υπάρχει τέτοια ‘οχυρωματική’ δραστηριότητα στην Ίμβρο, ο λόγος είναι η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα αφοπλισμένα νησιά».

Ο πρώην πρέσβης Τουγκάι Ουλούτσεβίκ, μίλησε στην εφημερίδα σχετικά με τις διαμάχες που έχουν προκαλέσει ανέμους έντασης μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε πως «εάν υπάρχει τέτοια ‘οχυρωματική’ δραστηριότητα στην Τένεδο, ο λόγος είναι η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα αφοπλισμένα νησιά».

«Η Ελλάδα, επίμονα εξοπλίζει τα νησιά αυτά» λέει ο Ουλούτσεβίκ. Αναφερόμενος και στην επιστολή Σινιρλίογλου στον Γκουτέρες, δηλώνει πως «εάν το θέμα των εξοπλισμών βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα σήμερα, ο λόγος είναι η συμπεριφορά της Ελλάδας».

Ο ίδιος δεν βλέπει κανένα κακό στην επέκταση της (στρατιωτικής) μονάδας στην Τένεδο, καθώς αυτό αποτελεί φυσική απόφαση της Τουρκίας για νησιά που βρίσκονται υπό «τουρκική κυριαρχία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας