Βόλος-Επιτροπή Αγώνα Πολιτών: Η δικαιοσύνη διστάζει μπροστά στο μέγεθος των πολυεθνικών

918
βόλος

«Η δικαιοσύνη διστάζει μπροστά στο μέγεθος των πολυεθνικών» δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών μετά την απόρριψη της αίτησης προσωρινής αναστολής κάθε ενέργειας μεταφόρτωσης επεξεργασμένων σκουπιδιών για καύση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, που είχαν καταθέσει 42 πολίτες από την Νέα Δημητριάδα και την Αγριά.
Η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι κατά την αυτοψία της προέδρου πρωτοδικών στο εργοστάσιο, είχε τοποθετηθεί ένα δίχτυ στο σύστημα μεταφοράς και η διοίκηση ισχυρίστηκε πως το τμήμα είναι κλειστό.

Παράλληλα θέτει ερωτήματα καθώς, όπως αναφέρει, δεν δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπο των πολιτών . «Η αυταπάτη μας ήταν ότι η δικαστής θα μετρούσε και το μέγεθος της οργής και της διαμαρτυρίας της βολιώτικης κοινωνίας που βροντοφωνάζει» επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα και δηλώνει πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Μέχρι χθες η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ είχε μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά της τσιμεντοβιομηχανίας και συγκεκριμένα για την προσωρινή διαταγή διακοπής της εκφόρτωσης σκουπιδιών (RDF) από την Ιταλία. Με αυτήν την αίτηση 42 πολίτες του Βόλου και κυρίως κάτοικοι της Νέας Δημητριάδας και της Αγριάς ζητούσαμε να σταματήσει η εκφόρτωση 2600 τόνων απορριμματογενών καυσίμων από το ουκρανικό πλοίο, αλλά και από κάθε άλλο μελλοντικό πλοίο, διότι δεν τηρούνταν μια σειρά από τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης και της αδειοδότησης του 2017.
Συγκεκριμένα, το σύστημα μεταφοράς, ενώ προβλέπεται να είναι κλειστό, σε πολλά σημεία του είναι ανοικτό, εγκυμονώντας πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Είναι πασιφανές ότι παραβιαζόταν ένας βασικός όρος της αδειοδότησης. Οι πολίτες το είχαμε φωτογραφήσει, ενώ είχαμε στη διάθεσή μας και βίντεο με σκουπίδια να κινούνται σε αυτά τα ανοιχτά μέρη του διαδρόμου. Η δικαστής μετά από την εξέταση του αιτήματος είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί αυτοψία για να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, όχι όμως την επόμενη ημέρα, αλλά τέσσερις μέρες μετά. Έτσι, στο διάστημα αυτό η τσιμεντοβιομηχανία τι σκαρφίστηκε;

Έριξε ένα μεγάλο πράσινο δίχτυ-πανί (κοινώς μπερντέ, όπως στην παράγκα του Καραγκιόζη) και ισχυρίστηκε ότι και αυτό το τμήμα τυγχάνει κλειστό. Μάλιστα οι πολίτες προσκόμισαμε φωτογραφίες που έδειχναν ότι την Παρασκευή 5-4-2019 δεν υπήρχε ο μπερντές, αλλά τοποθετήθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο για να μπερδέψει τη δικαστή στην αυτοψία. Η ΑΓΕΤ αποδεδειγμένα και με ντοκουμέντα προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες και τη δικαστή, αλλά η κοινή λογική δεν ήταν αρκετή. Η αίτηση για προσωρινή διαταγή διακοπής των εκφορτώσεων σκουπιδιών απορρίφθηκε.

Αφού το πιο ισχυρό επιχείρημά μας που έδειχνε καταφανώς περιβαλλοντική παραβίαση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον καταρρίφθηκε, τότε και οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές παραβιάσεις που επισημάναμε θα είχαν την ίδια τύχη. Αναρωτιόμαστε επίσης, γιατί, δεν δόθηκε ο λόγος καθόλου στον εκπρόσωπο των πολιτών που ήταν παρών, ενώ ο Διευθυντής του εργοστασίου είχε τον πρώτο λόγο σε ρόλο ξεναγού. Αντ’ αυτού μάλιστα ένας από τους δικηγόρους της ΑΓΕΤ κατηγόρησε ψευδώς τον εκπρόσωπο των πολιτών ότι κινηματογραφεί, για να αποστομωθεί αργότερα όταν είδε το κινητό του πολίτη.
Γνωρίζουμε ότι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των τσιμεντοβιομηχάνων, αλλά οι άοκνες προσπάθειές μας για την προστασία του περιβάλλοντος αποκαλύπτουν συνεχώς παρατυπίες και παραβιάσεις. Ακόμη όμως και όταν από παραβιάσεις περνάμε σε απάτες, η δικαιοσύνη διστάζει μπροστά στο μέγεθος των πολυεθνικών. Η αυταπάτη μας ήταν ότι θα μετρούσε και το μέγεθος της οργής και της διαμαρτυρίας της βολιώτικης κοινωνίας που βροντοφωνάζει για να βρει το δίκιο της για καθαρό αέρα και υγιές μέλλον των παιδιών της. Κρίμα. Επειδή, λοιπόν, η ζωή μας δεν μπορεί να καταντήσει παράγκα του Καραγκιόζη που η κάθε βιομηχανία με έναν απλό πράσινο μπερντέ θα κρύβει τα ανομήματά της, θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι.
Εμείς αγωνιζόμαστε για τα παιδιά μας και αυτοί για τα ευρώ τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας