Βρετανία: Νέα δικαστική απόφαση. Νόμιμη η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου

820
βρετανία

Απορρίφθηκε πρωτοδίκως η προσφυγή ενάντια στην απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου έως το παρά ένα του Brexit.

Η απόφαση, ωστόσο, που ανακοινώθηκε σήμερα δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αντίστοιχη προσφυγή απορρίφθηκε αυτήν την εβδομάδα και από δικαστήριο της Σκωτίας, όπου ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει μία ταπεινωτική για τον ίδιο και το Συντηρητικό Κόμμα εβδομάδα.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, λίγο πριν δηλαδή από τις 31 Οκτωβρίου, οπότε η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν να περιορίσει τη δυνατότητά τους να αποτρέψουν το no deal Brexit, αν και ο σταθερός τους στόχος είναι να ακυρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο από την Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή οδήγησε την Τζίνα Μίλερ, επιχειρηματία και μαχητική αντίπαλο του Brexit, να καταθέσει προσφυγή στην αγγλική δικαιοσύνη. Στο πλευρό της τάχθηκαν στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ και κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Τζίνα Μίλερ κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Έπειτα από μία δύσκολη εβδομάδα, κατά την οποία έχασε την πλειοψηφία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, απέπεμψε 21 αντάρτες βουλευτές του, αναγκάστηκε να δεχτεί ακόμη και την παραίτηση του αδελφού του Τζο για το «εθνικό συμφέρον» και υπέστη τουλάχιστον τρεις ήττες στο κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σήμερα στη Σκωτία. Από εκεί, μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα φέρει την πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλλες και τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία να προκηρύξει εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ώστε με «καθαρή εντολή» για Brexit να διαπραγματευτεί στη Σύνοδο Κορυφής και να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Ενόσω η αντιπολίτευση ετοιμαζόταν να επικυρώσει το απόγευμα στη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο για την αποφυγή του no deal Brexit, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, ο Τζόνσον προσπάθησε να στείλει μήνυμα από τη Σκωτία ότι θα αποτρέψει τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ήδη, ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας συμφώνησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή εκλογών, ξέροντας πως θα τις κερδίσει ο Τζόνσον και έως ότου διασφαλιστεί ότι αν δεν υπάρξει βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης, η χώρα θα αιτηθεί από τις Βρυξέλλες νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας