Βρετανία-Ιαπωνία-Κατάρ “εγγυήθηκαν” με 30 δις για τουρκική οικονομία και λίρα!

2216
λίρα

Πολλοί στη χώρα μας, απέναντι στο αίτημα να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και να προχωρήσει σε εθνικό νόμισμα, αντέτειναν το δήθεν κατάντημα της Τουρκίας με την τουρκική λίρα.

Η Iskra ήταν η μόνη, σχεδόν, στην χώρα μας η οποία τόνισε ότι η τουρκική λίρα έχει βοηθήσει εξαιρετικά την οικονομική και παραγωγική απογείωση της Τουρκίας και προσέθετε ότι είναι αρκετά δύσκολη η κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος και η επιστροφή της Τουρκίας στα νύχια του ΔΝΤ.

Όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ε.Ε, είχε το το ίδιο ΑΕΠ με την Τουρκία. Σήμερα η Τουρκία έχει υπερτετραπλάσιο ΑΕΠ σε σχέση με την Ελλάδα.

Σήμερα βλέπουμε, καθόλου τυχαία βέβαια, Βρετανία, Ιαπωνία και Κατάρ να σπεύδουν να βοηθήσουν την τουρκική οικονομία και κατ’ επέκταση την τουρκική λίρα, απομακρύνοντας τους όποιους άμεσους κινδύνους από τις δύο τελευταίες.

Και αυτά την ώρα που η Ελλάδα των “επιτυχιών” στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, βαδίζει ολοταχώς προς τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ η Τουρκία υποβοηθείται από την υποτιμημένη λίρα για να στηρίξει την παραγωγή της και ιδιαίτερα τον τουρισμό.

Ιαπωνία, Κατάρ και Βρετανία «εγγυήθηκαν» την ασφάλεια της τουρκικής οικονομίας δείχνοντας πως πιστεύουν στις προοπτικές της.

Οι εξελίξεις είναι άσχημες για την Αθήνα που «πόνταρε» σε κάποια τουρκική οικονομική κρίση με την ελπίδα να σταματήσει η Άγκυρα τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Η Άγκυρα βρήκε χρηματοδότηση 20 δις δολάρια από Ιαπωνία και Μ.Βρετανία για να στηρίξει την τουρκική λίρα​.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο «ΧαμπέρΤουρκ», η κάθε συμφωνία θα φέρει στα κρατικά ταμεία της Τουρκίας από 10 δις. δολάρια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος τη διάθεση ρευστού από τη χώρα του προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Τουρκία την Πέμπτη για τα εγκαίνια ενός μεγάλου νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να ενισχύσει τη λίρα. Γι’ αυτό και η τουρκική κυβέρνηση ζητά εδώ και εβδομάδες βοήθεια από άλλες χώρες προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα και να βοηθήσει την οικονομία να αντέξει τον αντίκτυπο της επιδημίας COVID-19.

Σήμερα όμως σε παρόμοια συμφωνία προχώρησε και το Κατάρ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν το πρόγραμμα «ανταλλαγής νομισμάτων» που είχαν συνάψει το 2018 από τα 5 δισ. στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του Ριγιάλ, του νομίσματος του Κατάρ, είναι κλειδωμένη με το δολάριο.

Δεν είναι το ζήτημα ότι η Τουρκία βρήκε 30 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της, το σημαντικό είναι ότι η (Ιαπωνία) και η (Βρετανία) οικονομία του πλανήτη αποφάσισαν ότι στηρίζουν την Τουρκία όπως και μια χώρα με τεράστιους ενεργειακούς πόρους σαν το Κατάρ (αυτό βέβαια ήταν δεδομένο).

Δεν είναι μεγάλα τα ποσά αλλά δείχνουν εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία. Η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον, του ανθρώπου  που έκλεισε οριστικά την πόρτα στην ΕΕ και είχε δηλώσει παλαιότερα πως πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι απειλή, λέγοντας πως είναι αντίθετος σε αυτή την κίνηση, τώρα έχει μετατραπεί σε στρατηγικό σύμμαχο της Τουρκίας με ότι συνεπάγεται αυτό για το Κυπριακό.

Μην ξεχνάμε πως η Βρετανία είναι μια εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία μάλιστα διαθέτει και βάσεις στο Ακρωτήρι (βάσεις που χρησιμοποιούν συχνότατα για «δύσκολες» επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί).

Οι τρεις χώρες δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Το Κατάρ είναι το back up της Άγκυρας και σημειώνεται ότι οι τουρκικές βάσεις θα είναι στο Καταρ, στο Σουδάν, στην Σομαλία και όπως εξελίσσονται τα πράγματα και στην Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην βάση της πρώτοι μπήκανε Τούρκοι στην αεροπορική βάση της Al-Watiya καθώς ήταν μονάδα αναγνώρισης η οποία είχε άνδρες του επιχειρησιακού τμήματος της ΜΙΤ, δηλαδή ένοπλοι πράκτορες που εισήλθαν για να βρουν στοιχεία. Οι Τούρκοι πήραν διδάγματα από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν

Αύριο θα ανακοινωθεί η συμφωνία με την Ιαπωνία στα εγκαίνια νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη, που θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης σε αριθμό ΜΕΘ.

Όλο το νοσοκομείο θα έχει 3.000 ΜΕΘ και φυσικά το ότι κατασκευάστηκε από τουρκο-ιαπωνική κοινοπραξία πιθανότατα έπαιξε κάποιο ρόλο και αυτό.

Αυτή την στιγμή η λίρα υποχώρησε κάτω από τα 7 δολάρια και ανέβηκε η αξία της. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν αφού καταρχήν δεν θα διακοπεί το εξοπλιστικό του πρόγραμμα.

Οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία και οι “πολυδιάστατες”διεθνείς  οικονομικές και πολιτικές σχέσεις που επιχειρεί να ακολουθήσει, πρέπει να στείλουν πολλά μηνύματα στην υποτελή και μονοδιάστατη Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας