Βραζιλία: Πρόεδρος ο ακροδεξιός Μπολσονάρο. Συγχαρητήρια από Τραμπ

1286
βραζιλία

Πρόεδρος της Βραζιλίας εξελέγη ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογοδικείο, ο Μπολσονάρο συγκέντρωσε το 55,7% των ψήφων, έναντι του 44,3% που έλαβε ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων Φερνάντο Αντάτζι.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, σε μια Βραζιλία όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα πολωμένο, έπειτα από μια εξαιρετικά τεταμένη προεκλογική εκστρατεία.

Ο νεοεκλεγής πρόεδρος έδωσε το στίγμα του πολιτικού του προσανατολισμού με χθεσινοβραδινό μήνυμα του μέσω του Facebook, στο οποίο ανέφερε ότι “Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας” και “δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της Αριστεράς”.

Λίγο αργότερα, ο Μπολσονάρο υποσχέθηκε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι θα υπερασπιστεί “το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία”, ενώ ο Αντάτζι ζήτησε, με δηλώσεις του, να υπάρξει σεβασμός στα 45 εκατομμύρια των Βραζιλιάνων που τον ψήφισαν.

“Αυτό το μεγάλο μέρος του βραζιλιάνικου λαού πρέπει να γίνει σεβαστό”, δήλωσε ο ηττημένος υποψήφιος του Κόμματος των Εργαζομένων. Διακυβεύονται τώρα τα ατομικά, τα πολιτικά, τα εργασιακά κα τα κοινωνικά δικαιώματα. Έχουμε την ευθύνη να αποτελέσουμε μια αντιπολίτευση που θα βάζει τα συμφέροντα του έθνους πάνω απ’ όλα”, τόνισε.

Ο Αντάτζι είχε δηλώσει λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ότι “θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να εμποδίσει τον φασισμό” να επικρατήσει στη Βραζιλία και επανέλαβε την Κυριακή το πρωί, καθώς ψήφιζε, ότι “η δημοκρατία και οι ατομικές ελευθερίες διατρέχουν κίνδυνο”.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας υπήρξε επί 27 χρόνια βουλευτής. Έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της στρατιωτικής δικτατορίας που είχε απιβληθεί στη χώρα από το 1964 έως το 1985, ενώ είναι γνωστές οι θέσεις του υπέρ του νεοφιλελευθερισμού και κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλόφιλων.

Στον Ζαΐχ Μπολσονάρο τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να “συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών των ΗΠΑ και της Βραζιλίας”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας