Βραζιλία: Κύμα δολοφονιών και ακροδεξιάς βίας ενόψει του δεύτερου γύρου

1665
βραζιλία

Δολοφονίες και έξαρση της ακροδεξιάς βίας σημειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βραζιλία, με συνέπεια την ένταση της ανησυχίας σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί μετά από την πιθανή νίκη του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 28 Οκτωβρίου.

Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ο Μόα ντο Κατεντέ, γνωστός δεξιοτέχνης της πολεμικής τέχνης καποέιρα, δολοφονήθηκε με δώδεκα μαχαιριές σε ένα μπαρ στο Σαλβαδόρ, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπαχία, έπειτα από πολιτική συζήτηση, κατά την οποία είπε ότι θα ψηφίσει τον αριστερό υποψήφιο Φερνάντου Χαντάντ, αντίπαλο του Μπολσονάρο.

Την ίδια μέρα σωματική και λεκτική επίθεση δέχτηκε στο Πόρτο Αλέγκρε ένα 19χρονο κορίτσι, που φορούσε μπλούζα με το σύνθημα #Elenao («Όχι αυτόν), το hashtag το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει χιλιάδες γυναίκες καλώντας σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του ακροδεξιού υποψήφιου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα telesurtv.net, ένας από τους νεοναζί υποστηρικτές του Μπολσονάρο, έβγαλε ένα μαχαίρι τσέπης και χάραξε στην κοιλιά της γυναίκας μία σβάστικα, αφήνοντάς την αιμόφυρτη στο έδαφος. Περαστικοί τους καταδίωξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Ένας νεαρός, ο οποίος φορούσε ένα καπέλο του Κινήματος των Εργατών Γης και αγωνίζεται κατά των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών χωρικών και αυτοχθόνων, σκοτώθηκε την Τρίτη σε μια πανεπιστημιούπολη της Κουριτίμπα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολούθησε την Τετάρτη ξυλοδαρμός κατά της τρανς Χουλιάνα Μπαρμπαρόσα, ενώ περίμενε λεωφορείο στη Νόβα Ιγκουάσου του Ρίο ντε Ζανέιρο, με αποτέλεσμα να κάνει δέκα ράμματα στο κεφάλι. Δράστες ήταν μια ομάδα πλανόδιων πωλητών.

«Πρέπει να κερδίσει ο Μπολσονάρο για να καθαρίσει αυτή τη βρόμα από τους δρόμους», της φώναξαν, όπως διηγήθηκε η ίδια. «Πήγα να ζητήσω εξηγήσεις και ένας από αυτούς με χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι. Έπεσα κάτω και μου επιτέθηκαν».

Παράλληλα, η Βραζιλιάνικη Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας κατέγραψε 137 επιθέσεις –62 σωματικές και 75 μέσω των social media- εναντίον δημοσιογράφων σε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

«Δεν απαντάμε στη βία με βία», τόνισε ο Φερνάντου Χαντάντ, υποψήφιος πρόεδρος της Βραζιλίας, του Κόμματος των Εργαζομένων.

Από την πλευρά του, μπροστά στη διοσκούμενη κατακραυγή και ανησυχία, ο Μπολσονάρο καταδίκασε τις βίαιες επιθέσεις των οπαδών του, γράφοντας στο Twitter πως «δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους (…) όλων όσοι ασκούν βία εναντίον των ψηφοφόρων που δεν με ψηφίζουν».

«Η δήλωση αυτή είναι καλοδεχούμενη διότι η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη», σχολίασε ο κοινωνιολόγος Ιγνάσιο Κάνο, του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέριο.

Όμως, το κύμα βίας «ήταν απολύτως προβλέψιμο, διότι όλα όσα γίνονται ισχυροποιούν τους πιο αντιδραστικούς και μισαλλόδοξους τομείς, που αισθάνονται ότι η λαϊκή ψήφος τους νομιμοποιεί να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις», πρόσθεσε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας