Βουλιάζει η βιομηχανία σε Γερμανία-Γαλλία-Ισπανία-Ιταλία. Κάτω του 2000 η βιομηχανία Ελλάδας

1911
βιομηχανία

Η εικόνα της βιομηχανίας, στο πλαίσιο της βαθιάς ύφεσης στην ευρωζώνη, ήταν τουλάχιστον τραγική τον Απρίλιο, ιδιαίτερα στις πιο ισχυρές χώρες της ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2020 η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, ήταν της τάξης του 25%, στη Γαλλία 33%, στην Ισπανία 34% και στην Ιταλία μια άνευ προηγουμένου καθίζηση της τάξης του 42%.

Μιλάμε για κατάρρευση μέσα στο 2020 της παραγωγικής βάσης των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, η οποία συνεχίζει  τη στασιμότητα και τη συρρίκνωση της βιομηχανίας και της παραγωγής στις ίδιες χώρες  από την ίδρυση της ευρωζώνης και την εισαγωγή του ευρώ μέχρι σήμερα.

Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2020 ήταν μικρότερη και έφτασε το -10%. Η εξήγηση είναι, μάλλον, απλή, αφού η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα ήταν ήδη συρρικνωμένη στο ελάχιστο.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μας το 2020 ήταν πάνω από 15% μειωμένη σε σχέση με αυτή του 2000, όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ.

Με δύο λόγια, 20 χρόνια της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν βουλιάξει στην κυριολεξία τη βιομηχανική παραγωγή και γενικότερα την παραγωγική βάση της χώρας.

Το επιχείρημα όλων αυτών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ, γιατί δεν διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση, είναι απολύτως αστήρικτο.  Αντίθετα, όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, δείχνουν ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ τόσο θα βλέπει την παραγωγική της βάση να διαλύεται μέχρι εξαφανίσεως.

Το θλιβερό είναι ότι τα πρώτα στοιχεία και για τον Μάιο του 2020 δείχνουν κατάρρευση, επίσης, στη βιομηχανική παραγωγή των προαναφερόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας .

Η ευρωζώνη, φυλακή του ευρώ, αποτελεί εκείνη την περιοχή του κόσμου με τις χειρότερες αναπτυξιακές επιδόσεις και όσο συνεχίζει να παραμένει κάτω από την μπότα του ευρωνομίσματος, η κατάστασή της θα χειροτερεύει, ενώ κινδυνεύει με βαθιά κατάρρευση εν μέσω της σημερινής δραματικής ύφεσης, η οποία ύφεση μπορεί να διατηρηθεί και τον επόμενο χρόνο ή και χρόνια.

Ας βγάλουμε, επιτέλους, τα συμπεράσματα μας!

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας