Βοήθεια στο Σπίτι: Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

1187
βοήθεια

Την Τρίτη 2 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι στη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία, με βασικό αίτημα να μην απολυθεί κανένας συνάδελφός τους (σ.σ.: με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη πως θα υπάρξουν 3.000 μόνιμες προσλήψεις σε αυτή τη δομή, όταν υπηρετούν ήδη 3.500 και δε φτάνουν) και να προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το υφιστάμενο προσωπικό, καταργώντας την 15ετή ομηρία στην οποία βρίσκονται μέχρι τώρα, και θα αναγνωρίζει την πραγματική σχέση εργασίας που είναι αορίστου χρόνου, με το δεδομένο μάλιστα πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στις 10.30πμ. της ίδιας ημέρας, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Για το θέμα αυτό, μίλησε στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM o πρόεδρος του Σωματείου Κοινωνικών και Προνοιακών Δήμου Λευκάδα (ΒσΣ, ΚΗΔΗ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, παιδικοί κ.λπ.) Γιάννης Αθανασίου.

«Μπορεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού με την πρώτη εντύπωση να φαίνεται “τόσο ικανοποιητική και τόσο όμορφη”, ωστόσο, όμως ο τρόπος με τον οποίο εξαγγέλλονται οι μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ δε μας αφήνει άλλο περιθώριο από το να αντιδράσουμε, καθώς μοιραία κάποιοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία», τονίζει ο Γ. Αθανασίου. «Δεκαπέντε χρόνια αγωνιζόμαστε για έναν και μόνον σκοπό: η διασφάλιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού. Κι αυτό γίνεται μόνον με σχετική νομοθετική ρύθμιση, την οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό μας έλεγαν. Θεωρούμε πως η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, δηλαδή την προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης με την οποία δε θα απολυθεί κανένας συνάδελφος», συμπληρώνει.

Στη συζήτηση, παρεμβαίνει ο Μάριος Κατσουρός, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τονίζοντας: «Το ΒσΣ ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα και πέτυχε διότι οι εργαζόμενοι τον υπηρέτησαν πιστά. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι ηθικό οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο, προκειμένου αυτή η δομή να πάρει μια άλλη μορφή. Υπηρετούν αυτή τη στιγμή 3.500 συνάδελφοι στο ΒσΣ και ο Πρωθυπουργός έκανε εξαγγελία για 3.000 προσλήψεις. Άρα εκ των πραγμάτων και της ανακοίνωσης, θα απολυθεί υπάρχον προσωπικό. Το μόνο δίκαιο και ηθικό είναι η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου».

Να σημειωθεί πως από τις εμπειρία των εργαζομένων, σε σχέση με τις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την 3Κ/ΑΣΕΠ για τους συμβασιούχους στους δήμους, οτιδήποτε γίνεται μέσω αυτού του τρόπου, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αφήνει ένα 20%-30% εκτός. Ωστόσο, από τις καταγραφές που έχουν γίνει στους δήμους, κι αυτό το τονίζουν με κάθε τρόπο οι εργαζόμενοι, είναι ότι χρειάζονται περισσότερο προσωπικό, δηλαδή περισσότερες μόνιμες προσλήψεις, διότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες έχουν περισσότερες ανάγκες, λόγω των μνημονιακών πολιτικών που ενέσκηψαν από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και έχουν εξαθλιώσει και βιαίως φτωχοποιήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» που ακολουθεί τι είπαν αναλυτικότερα ο Γ. Αθανασίου και ο Μ. Κατσουρός για το θέμα και την απεργία των εργαζομένων στο ΒσΣ. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 29-09-18.

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας