Βηρυτός–Έκρηξη: Μια ανείπωτη τραγωδία για τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου

1244
βουλευτές
Βηρυτός: Ο εδώ και δεκαετίες δοκιμαζόμενος λαός του Λιβάνου καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα «εθνική τραγωδία παρόμοια της Χιροσίμα»

Ένας ακόμα βαρύς κρίκος στην μακρά αλυσίδα των μεγάλων κρίσεων, που μαστίζουν τον Λίβανο, προστέθηκε χθες με τις ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο σε τουλάχιστον 100 άτομα και τον τραυματισμό σε τουλάχιστον 4.000, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι μέσα στα χαλάσματα.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού μίλησε για «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα» και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λίβανος βρίσκεται σε μια τόσο δύσκολη θέση.

Λιβανέζοι διασώστες έσκαβαν όλη τη νύχτα μέσα στα χαλάσματα, αναζητώντας επιζώντες της φρικτής έκρηξης που συγκλόνισε την πρωτεύουσα Βηρυτό . Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διάσωσης.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο και το χάος που συνεχίζει να επικρατεί προκειμένου να εντοπίσουν τους εκατοντάδες επιζώντες που εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα χαλάσματα.

«Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Δεν ξέρω τι να πω», δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης, Τζαμάλ Ιτανί, ενώ επιθεωρούσε τις καταστροφές την Τετάρτη, εκτιμώντας ότι το κόστος τους ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη Βηρυτό έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο και ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας, συγκεκριμένα, πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

«Είναι καταστροφή για τη Βηρυτό και για ολόκληρο τον Λίβανο».

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους. Αντιμετωπίζουμε μια αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών», δήλωσε υπουργός Υγείας Λιβάνου Χαμάντ Χασάν στο Reuters.

Την ασύλληπτη καταστροφή προκάλεσε η έκρηξη περίπου 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ έσπευσε να επισημάνει ότι το φονικό υλικό -σημειώνεται το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα αλλά αποτελεί βασικό υλικό και για την παρασκευή βόμβας– παρέμενε αποθηκευμένο στην αποθήκη επί έξι ολόκληρα χρόνια.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης. Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή», είπε  ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ από τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν.

Σύμφωνα με το CNN, ο Γενικός επικεφαλής Ασφαλείας του Λιβάνου, Αμπάς Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι το «εξαιρετικά εκρηκτικό» υλικό είχε κατασχεθεί χρόνια νωρίτερα και αποθηκευθεί στην αποθήκη.

Καθώς ο Λίβανος έρχεται αντιμέτωπος με την επόμενη ημέρα, τα 4 εκατομμύρια κάτοικοι της Βηρυτού συνειδητοποιούν το μέγεθος του τρόμου και της καταστροφής της πόλης, των ζωών και των εισοδημάτων τους, εγείροντας ερωτήματα για τους λόγους που τόσο μεγάλη ποσότητα επικίνδυνων υλικών επιτράπηκε να μένει αποθηκευμένη στο κέντρο της πόλης, χωρίς επαρκή μέτρα και ποιος φέρει την ευθύνη αυτής της απόφασης.

 Μια Ελληνίδα νεκρή και δύο τραυματίες στη φονική έκρηξη

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των νεκρών από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού υπάρχει και μια Ελληνίδα. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ότι μεταξύ των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, υπάρχει και μια γυναίκα ελληνικής καταγωγής.

Ο Παναγιώτης Ανδριώτης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου επιβεβαίωσε κι αυτός για τη νεκρή αλλά και για τους τραυματίες Ελληνες.

Υπάρχει μια νεκρή γυναίκα , σύζυγος Έλληνα πολίτη και μητέρα δύο παιδιών. Όταν έγινε η έκρηξη η γυναίκα ήταν μέσα στο σπίτι της, έσπασαν τα τζάμια , προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο σπίτι της γυναίκας και χτύπησε στο κεφάλι» είπε ο κ.Ανδριώτης.

Οδηγίες

Οδηγίες για τους ‘Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr

Στο μεταξύ, στη Βηρυτό μεταβαίνει και ομάδα της ΕΜΑΚ, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου

Αβάσταχτο βάρος για τα νοσοκομεία

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στον Λίβανο, Τζορτζ Κετανί, τόνισε: «Εξακολουθούμε να «σαρώνουμε» την περιοχή. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα θύματα. Ελπίζω να μην ισχύει».

Νωρίτερα, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI ότι ο Ερυθρός Σταυρός συντονίζει από κοινού με το υπουργείο υγείας τη δημιουργία νεκροτομείων, καθώς τα νοσοκομεία δέχονταν αφόρητες πιέσεις.

Ήδη πριν την πύρινη κόλαση της έκρηξης, τα νοσοκομεία της πόλης υπέφεραν υπό το βάρος της πανδημίας. Τώρα σε αυτό έχουν προστεθεί οι χιλιάδες τραυματίες, ο πραγματικός αριθμός των οποίων μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτός μέχρι να περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας της έκρηξης έχουν παροπλιστεί τέσσερα νοσοκομεία, στα οποία έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας.

«Τα επείγοντα θυμίζουν εικόνες πολέμου»

«Μπορείς να δεις τραυματίες σε κάθε δρόμο της Βηρυτού, σπασμένα γυαλιά παντού, κατεστραμμένα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Μπαχάρ Γκατάς, κάτοικος της πόλης, μιλώντας στο CNN. «Είναι πολύ, πολύ τρομακτικό αυτό που συμβαίνει, οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού».

Φόβοι για τοξικά αέρια

Η αμερικανική πρεσβεία της Βηρυτού εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες για αναφορές για τοξικά αέρια που απελευθερώθηκαν από την έκρηξη, παροτρύνοντάς τους να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να φορούν μάσκες.

Ισχυρή όσο και μια πυρηνική έκρηξη

Μιλώντας στο CNN, ο Άντονι Μέι, συνταξιούχος ερευνητής εκρηκτικών για την Αμερικανική Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το λευκό και το κόκκινο σύννεφο καπνού που φαίνονται στα βίντεο της έκρηξης «δεν συνάδει με το νιτρικό αμμώνιο». Όπως λέει, το συγκεκριμένο υλικό δίνει ένα κίτρινο σύννεφο καπνού.

«Δεν λέω ότι δεν εμπλέκεται το νιτρικό αμμώνιο σε αυτό, μπορεί και να εμπλέκεται, όμως φαίνεται ότι υπήρχαν και άλλα υλικά», εξηγεί ο Μέι.

Η ποσότητα των εκρηκτικών και το ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη είναι, όπως λέει ο Μέι «ανάλογο εκείνων μιας πυρηνικής βόμβας χιλίων τόνων, σε ό,τι αφορά το βάρος της έκρηξης».

«Δεν υπήρχαν πυρηνικά στην έκρηξη, από όσο γνωρίζουμε, όμως το ωστικό κύμα που προκλήθηκε, το κρουστικό κύμα που προκλήθηκε, αναλογεί σε μια μικρή πυρηνική βόμβα», τονίζει.

Αμέτρητοι αγνοούμενοι

«Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται. Οι πολίτες ρωτούν το τμήμα έκτακτων αναγκών για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και είναι δύσκολο να ψάξουμε στη διάρκεια της νύχτας, γιατί δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε, χθες, ο υπουργός υγείας Χαμάντ Χασάν, μιλώντας στο Reuters το βράδυ της Τρίτης.

Ο οργανισμός Save the Children ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους αγνοούμενους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας από χθες συνιστούσε στην κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα εντός της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Εξαφανίστηκε μεγάλο κομμάτι στεριάς από την τρομακτική έκρηξη -Δείτε το πριν και το μετά

Η τρομακτική έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βηρυτό του Λιβάνου είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί διά παντός ένα κομμάτι στεριάς.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες, η έκρηξη στην αποθήκη με το νιτρικό αμμώνιο ήταν τόσο ισχυρή που κυριολεκτικά εξαφάνισε ένα μεγάλο κομμάτι ξηράς στο οποίο ήταν χτισμένη η αποθήκη.

Εικόνα πριν από την έκρηξη:

Εικόνα μετά την έκρηξη:

Ουσιαστικά, δηλαδή, μαζί με την αποθήκη που εξαϋλώθηκε, εξαφανίστηκε και το κομμάτι στεριάς πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας