Βενεζουέλα: Μεγάλα γυμνάσια προς τιμή του Σιμόν Μπολιβάρ με ρωσικό εξοπλισμό

842
βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας στη Βενεζουέλα, στα οποία θα συμμετάσχουν περισσότερο από 1 εκατομμύριο άτομα και θα χρησιμοποιηθούν ως επί το πλείστον ρωσικά οπλικά συστήματα.

 

Τα στρατιωτικά γυμνάσια φέρουν την ονομασία «Απελευθερωτική εκστρατεία Σιμόν Μπολιβάρ -2019» και γίνονται, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο Μαδούρο στο Twitter, προς τιμή της 236ης επετείου από την ημέρα γέννησης του εθνικού ήρωα της Βενεζουέλας Σιμόν Μπολιβάρ.

Τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια της χώρας, θα εξελιχθούν σε τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου. Στα γυμνάσια θα χρησιμοποιηθεί ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός και οπλικά συστήματα, όπως είχε δηλώσει στις 11 Ιουλίου ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Ως επί το πλείστον, τα οπλικά συστήματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που βρίσκεται στη Βενεζουέλα και διαθέτουν οι μπολιβαριανές ένοπλες δυνάμεις, είναι ρωσικής παραγωγής… Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλα είδη εξοπλισμών τα οποία να έχουν αγοράσει από άλλες χώρες, αλλά σε σημαντικό βαθμό ο στρατός είναι εξοπλισμένος με δικά μας όπλα, τα οποία είναι αυτονόητο ότι θα χρησιμοποιηθούν» είχε δηλώσει ο Ριαμπκόφ, αναφερόμενος στα γυμνάσια που άρχισαν σήμερα στη Βενεζουέλα.

 

Αμερικανικές απειλές για νέες κυρώσεις σε Βενεζουέλα, Ρωσία και Κούβα

 

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την υποστήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Τετάρτη Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η πίεση θα συνεχιστεί, θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις αύριο», δήλωσε χθες ο ειδικός επιτετραμμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς, διαβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική έχει «αξιοσημείωτες επιπτώσεις», παρότι δεν ανάγκασε μέχρι τώρα τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το ινστιτούτο μελετών Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for the Defense of Democracies) στην Ουάσιγκτον, ο Έιμπραμς ανήγγειλε παράλληλα αύξηση της «πίεσης στην Κούβα» για τις «ενέργειές της στη Βενεζουέλα» υπέρ του εκλεγμένου ηγέτη κι άφησε να πλανάται η απειλή επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία για τον ίδιο λόγο. «Στη Ρωσία, μελετάμε τι είδους κυρώσεις θα επιβάλλουμε, ατομικές ή κλαδικές», είπε.

Η Ουάσιγκτον, που επιβάλλει πλέον εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου του Καράκας, έχει απαιτήσει επανειλημμένα η Μόσχα να πάψει να υποστηρίζει τον Μαδούρο, κάτι που απορρίπτει η Ρωσία, που κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προωθούν ένα πραξικόπημα περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας