Βέλγιο: Μεγάλη και επιτυχημένη απεργία εργατών εργοστασίων

1614
βέλγιο

Εργάτες εργοστασίων σε απεργία, διαδηλώσεις, οδοφράγματα: στο Βέλγιο πραγματοποιείται σήμερα μια ημέρα μεγάλης συνδικαλιστικής κινητοποίησης υπέρ της αύξησης της αγοραστικής δύναμης και κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα έμεινα κλειστές από την απεργία, «περισσότερες από 260» από τις οποίες έγιναν μόνο στους τομείς της μεταλλουργίας και της υφαντουργίας.

Στις Βρυξέλλες, χιλιάδες διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενός διασυνδικαλιστικού οργάνου μπροστά στην έδρα της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων του Βελγίου (FEB, εργοδότες).

Στη Ναμίρ, στη Βαλλονία, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά από το κτίριο μιας άλλης εργοδοτικής ομοσπονδίας και από την τοπική έδρα του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR), του φιλελεύθερου κόμματος του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Αυτή η «εθνική ημέρα δράσεων» με πρωτοβουλία των συνδικάτων είχε επίσης επιτυχία στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα συνδικάτα διεκδικούν κυρίως μισθολογικές αυξήσεις και να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η δυσκολία της εργασίας στον υπολογισμό των συντάξεων. Υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό το οποίο ψήφισε το 2016.

Το FGTB, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, υπολογίζει πως οι Βέλγοι εργάτες έχουν χάσει το 2,3% της αγοραστικής τους δύναμης τα τρία τελευταία χρόνια.

Διαδηλωτές με τα χρώματα των συνδικάτων, κόκκινο και πράσινο, ενώθηκαν με «κίτρινα γιλέκα» σε πολλά οδοφράγματα στη Βαλλονία, σύμφωνα με το γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας