Αφρίν: Αφημένοι στη μοίρα τους είναι οι 200.000 πρόσφυγες

941
χουντής

Πάνω από 200.000 πρόσφυγες δημιούργησε η εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν

  • Αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών, έλλειψη ασφάλειας για τον άμαχο πληθυσμό, εμπόδια στην προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Αφρίν, διαπιστώνει η Κομισιόν
  • Απάντηση σε Νίκο Χουντή

 

Αφημένοι στη μοίρα τους είναι οι 200.000 πρόσφυγες, κυρίως Κούρδοιπου διέφυγαν από τη περιοχή του Αφρίν για να σώσουν τη ζωή τους, μετά την εισβολή των Τούρκων τον Φεβρουάριο του 2018.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας(ΛΑΕ), Νίκου Χουντή.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωνε ότι, «Μετά την τουρκική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2018, και για να αποφευχθεί η γενοκτονία κυρίως του κουρδικού πληθυσμού,μεγάλο μέρος αυτών υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν προς την περιοχή Σάχμπα», τονίζοντας ότι, «στη Σάχμπα στήθηκαν πρόχειροι καταυλισμοί και στρατόπεδα προσφύγων» που αυτοδιαχειρίζονται οι πρόσφυγες και ότι, «υπάρχει επιτακτική ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλυψης των τεράστιων ελλείψεων σε καθαρό νερό, στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Τέλος, καλούσε την Κομισιόν να αναλάβει άμεσα μέτρα «για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη περιοχή».

Στην απάντησή του, ο Κύπριος επίτροπος κ. Στυλιανίδης, αρμόδιος για θέματα διαχείρισης κρίσεων, αφού σημειώνει ότι οι «εκτοπίσεις και μετακινήσεις πληθυσμών εντός και εκτός Αφρίν είναι περίπλοκες», παραθέτει στοιχεία του ΟΗΕ, από τα οποία προκύπτει ότι, ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν το Αφρίν ανέρχεται περίπου σε 200.000 άτομα.

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Ευρωπαίος Επίτροπος περιγράφει με «στρογγυλεμένες εκφράσεις» τις πολύ ανησυχητικές πληροφορίες, ότι οι πρόσφυγες, όχι μόνο έχουν εγκαταλειφθεί από τη διεθνή κοινότητα και ότι υπάρχει έλλειψη βασικών αναγκών, αλλά και ότι ο άμαχος πληθυσμός είναι στο έλεος ενόπλων ομάδων πού λυμαίνονται τις περιοχές των προσφύγων.

Σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης:

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή αποτελούν πηγή ανησυχίας. Οι σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών, η διαμονή σε καταυλισμούς και η έλλειψη δυνατοτήτων βιοπορισμού έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών αναγκών οι οποίες και θεωρούνται προτεραιότητα. Επιπλέον, η παρουσία διαφόρων ένοπλων ομάδων έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλων εντάσεων και την έλλειψη ασφάλειας και προστασίας των αμάχων.Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα έχουν περιορισμένη πρόσβαση».

Στη συνέχεια της απάντησής του πληροφορεί ότι,

«Το 2018, η ΕΕ διέθεσε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της 2 εκατ. EUR προκειμένου να συνδράμει τον πληθυσμό στο Αφρίν».

(Προφανώς πρόκειται για χρηματοδότηση που δίδεται απευθείας στην «Τούρκικη Διοίκηση»  του Αφρίν ή σε τουρκικές ΜΚΟ, διότι κανένας άλλος πλην οργανώσεων που πρόσκεινται στην Τουρκία δεν έχει πρόσβαση στο Αφρίν).

Γεγονός που επιβεβαιώνει άλλωστε, «πολύ κομψά», ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος καταλήγοντας στην απάντησή του:

«Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της απρόσκοπτης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας, των ανθρωπιστικών αρχών και της προστασίας των αμάχωνσε όλα τα σχετικά φόρουμ και με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση».

 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006180/2018

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα:         Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Αφρίν

Από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης, χιλιάδες εκτοπισθέντες από άλλα μέρη της χώρας αναζήτησαν καταφύγιο στο Αφρίν, για να γλυτώσουν από την τρομοκρατία και τον εμφύλιο πόλεμο.

Μετά την τουρκική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2018, και για να αποφευχθεί η γενοκτονία κυρίως του κουρδικού πληθυσμού, μεγάλο μέρος αυτών υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν προς την περιοχή Σάχμπα, χωρίς να μπορέσουν οι περισσότεροι να σώσουν ούτε καν τα προσωπικά τους αντικείμενα, λόγω των φρικτών περιστάσεων κάτω από τις οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στη Σάχμπα βρήκαν χωριά κατεστραμμένα από τον πόλεμο, κανένα από τα οποία δεν μπορούσε να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η Δημοκρατική Αυτοδιαχείριση του Αφρίν, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες για στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, έσπευσε να δημιουργήσει πρόχειρους καταυλισμούς και στρατόπεδα προσφύγων (Berxwedan, Serdem, Efrin, Shehba).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλυψης των τεράστιων ελλείψεων σε καθαρό νερό, στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1) Τι γνωρίζει για την κατάσταση των προσφύγων του Αφρίν;

2) Τι μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή;

Απάντηση του κ. Στυλιανίδη
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(5.2.2019)

Οι εκτοπίσεις και μετακινήσεις πληθυσμών εντός και εκτός του Αφρίν είναι πολύπλοκες. Σύμφωνα με αναφορές, η περιοχή φιλοξενούσε 323 000 άτομα πριν από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας». Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2018, πολλοί διέφυγαν από την περιοχή, ενώ παρέμειναν μόνο 135 000 άτομα σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τον Σεπτέμβριο 2018, μετακινήθηκαν 35 000 εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα από το Αφρίν στο κυβερνείο του Ιντλίμπ, πολλά εκ των οποίων σε περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία σε ήδη υπερπλήρεις καταυλισμούς. Σύμφωνα με εκθέσεις πεδίου του Ιανουαρίου 2019, μετακινούνται επίσης άνθρωποι από το Ιντλίμπ και το δυτικό Χαλέπι στην περιοχή του Αφρίν μετά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων.

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή αποτελούν πηγή ανησυχίας. Οι σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών, η διαμονή σε καταυλισμούς και η έλλειψη δυνατοτήτων βιοπορισμού έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών αναγκών οι οποίες και θεωρούνται προτεραιότητα. Επιπλέον, η παρουσία διαφόρων ένοπλων ομάδων έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλων εντάσεων και την έλλειψη ασφάλειας και προστασίας των αμάχων. Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα έχουν περιορισμένη πρόσβαση.

Η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει βοήθεια στα πιο ευάλωτα άτομα σε ολόκληρη τη Συρία· παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην περιοχή του Αφρίν και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με εταίρους στον ανθρωπιστικό τομέα στην περιοχή.

Το 2018, η ΕΕ διέθεσε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της 2 εκατ. EUR προκειμένου να συνδράμει τον πληθυσμό στο Αφρίν παρέχοντας ιατρική βοήθεια και αρωγή για την προετοιμασία για τον χειμώνα, καθώς και προστασία και εκπαίδευση σχετικά με κινδύνους από τις νάρκες στα άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επιπλέον, η ΕΕ παρείχε βοήθεια σε άτομα που εγκατέλειψαν το Αφρίν και παραμένουν εκτοπισμένα σ’ άλλες περιοχές στη Συρία.

Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της απρόσκοπτης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας, των ανθρωπιστικών αρχών και της προστασίας των αμάχων σε όλα τα σχετικά φόρουμ και με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας