Αφελληνισμός και παραγωγική διάλυση-Στα χέρια αμερικάνικου κολοσσού και η Chipita

    909
    Στα χέρια αμερικάνικου κολοσσού και η Chipita

    Μετά τη Vivartia και την Δωδώνη που έχουν εξαγοραστεί από το αμερικάνικο fund CVS και άλλη μια ελληνική επιχείρηση στο κλάδο των τροφίμων, η Chipita, είναι έτοιμη να περάσει στα χέρια του πολυεθνικού αμερικάνικου κολοσσού Mondelez. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην τελευταία φάση του αφελληνισμού της, ο οποίος συνοδεύεται με τη παραγωγική διάλυση της χώρας. Το ελληνικό πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό προτεκτοράτο δεν έχει κανένα μέλλον, αν δεν ανατραπεί το σημερινό καθεστώς της υποτέλειας.

    Ενα βήμα πριν τις τελικές υπογραφές είναι η συμφωνία πώλησης της Chipita με την αμερικανική Mondelez. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, το τίμημα που δίνουν στους μετόχους της Chipita οι Αμερικανοί ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, 21 φορές το EBITDA της ελληνικής επιχείρησης.

    Οι σχέσεις Chipita-Mondelez έχουν περάσει τα τελευταία τρία χρόνια από σαράντα κύματα, όπου οι δύο πλευρές ήρθαν περισσότερες από μία φορές κοντά σε συμφωνία, ωστόσο αυτή δεν κατέστη δυνατή, καθώς υπήρχαν μια σειρά από ζητήματα που έπρεπε να τακτοποιήσει ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος) της ελληνικής εταιρείας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η συζήτηση μπήκε εκ νέου σε τροχιά τους τελευταίους τρεις μήνες και το deal αναμένεται να ανακοινωθεί προς τα τέλη Μαΐου. Ουσιαστικά, ο αμερικανικός κολοσσός αγοράζει τα ιδιαίτερα επιτυχημένα προϊόντα του ομίλου Chipita, όπως το κρουασάν αλλά και άλλα, τα οποία έχουν σημαντική εμπορική διείσδυση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Βασικός μέτοχος με ποσοστό που κινείται στην περιοχή του 80% στην Chipita είναι ο όμιλος Olayan, ενώ ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατέχει ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 14%.

    Το εναπομείναν ποσοστό μοιράζονται οι επιχειρηματίες Αχ. Φώλιας, Στ. Φρέρης και Μ. Χατζάκου. Γνώση της επικείμενης συμφωνίας μεταξύ Chipita-Mondelez έχουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο συμβούλου έχουν οι Credit Suisse και Goldman Sachs.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας