Αυξήσεις μισθών στη Γερμανία, λόγω συνδικαλιστικών πιέσεων

1256
γερμανία

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία εισηγήθηκε η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, με δύο αυξήσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, η εισήγηση προβλέπει αύξηση από τα 8,84 ευρώ/ώρα στα 9,19 από την 1.1.2019 και στα 9,35 από την 1.1.2020, την ώρα που στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 3,39 ευρώ/ώρα.

Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των εργοδοτών και των συνδικάτων και από επιστήμονες, τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το μελλοντικό ύψος του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής κατά κανόνα γίνονται δεκτές από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, από την πλευρά του δήλωσε ότι ανέμενε μία “γερή αύξηση”, λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης, ενώ ανακοίνωσε αυστηρότερους ελεγχους για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού.

Όπως επισημαίνεται από δημοσιογραφικούς κύκλους, η αποδοχή της πρότασης για αύξηση των μισθών στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία αποσκοπεί στη διατήρηση κλίματος “κοινωνικής ειρήνης”, καθώς τα γερμανικά συνδικάτα παραμένουν σε σημαντικό βαθμό ισχυρά και η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θα ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλους απεργιακούς αγώνες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας