Αυξήθηκαν τα φέσια του Δημοσίου – Στα 5,5 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού κράτους

1565
ομόλογο
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τκινούνται σταθερά πάνω από τα 5 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους δανειστές, για τη νέα γενιά χρεών που δημιουργεί το ελληνικό Δημόσιο και οι Οργανισμοί του
Αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τα φέσια του δημοσίου προς τους ιδιώτες τα οποία των Ιούλιο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 3,914 δισ. ευρώ, από 3,840 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ανοδικά κινήθηκαν και οι επιστροφές φόρων οι οποίες στο τέλος του περασμένου μήνα, διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 1,521 δισ. ευρώ, από 1,252 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλους του Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 259 εκατ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που επρόκειτο να συζητηθούν και στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, κινούνται σταθερά πάνω από τα 5 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους δανειστές, για τη νέα γενιά χρεών που δημιουργεί το ελληνικό Δημόσιο και οι Οργανισμοί του.
Όσον αφορά το θέμα της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup (πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος) όπως έγραφε σε προηγούμενο δημοσίευμά του το Bankingnews.gr, σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δεν συμφωνούν με αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές ή τροποποιήσεις το επόμενο διάστημα από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Κατά πως φαίνεται με τις διατάξεις για τα εργασιακά που μπήκαν «σφήνα» στο πρόγραμμα – όπως αυτό καθορίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής – θα ανοίξει η «αυλαία» των προκαταρκτικών συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και θα συνεχιστεί αύριο (5/9)Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις P. Moscovici.
Στη συνεδρίαση της ομάδας του EWG θα γίνει μια πρώτη καταγραφή των 113 προαπαιτούμενων που απομένουν έως τον Αύγουστο του 2018, ενώ σε δεύτερη μοίρα -και ίσως να μην προλάβουν να συζητηθούν -περνούν οι δράσεις που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν αποκλειστικά στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Το γεγονός ότι τα οριστικά στοιχεία για την μέχρι τώρα πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οπότε και οι Βρυξέλλες δεν μπορούν ακόμη να αξιολογήσουν αν η Αθήνα πληροί τον σχετικό κανόνα (σ.σ. τα 800 εκατ. ευρώ δεν θα εκταμιευθούν εάν δεν έχει προηγηθεί η πληρωμή τουλάχιστον του 80% των προηγούμενου αντίστοιχου ποσού που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο) η συζήτηση για την την εκταμίευση του νέου ποσού πιθανότατα να μετατεθεί για αργότερα.
Από την άλλη σχετική ενημέρωση θα υπάρξει από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τις εξελίξεις στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 3 του ΟΟΣΑ, για τα κλειστά επαγγέλματα, τις αποκρατικοποιήσεις, τον μηχανισμό claw back του ΕΟΠΥΥ, την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να προχωρήσει στη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας