Αρχαίος ενυπόγραφος λίθος βρέθηκε στην Εύβοια

1408
αρχαίος

Αρχαίο αντικείμενο, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλης οικονομικής και ιστορικής αξίας και είχε πέσει στα χέρια αρχαιοκάπηλων, βρέθηκε και κατασχέθηκε, την περασμένη Πέμπτη στο Βαθύ Ευβοίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόκειται για αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους που τον εξέτασαν, ως «εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό εύρημα του οποίου η απόδοση του κειμένου μπορεί να παράσχει σημαντικότατα τεκμήρια για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό».

Ο ενεπίγραφος λίθος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, σχετικά με διακίνηση αρχαίου κινητού μνημείου, στην αρχή αδιέξοδου δρόμου, επιμελώς κρυμμένος, ανάμεσα σε μεγάλες πέτρες, μέσα σε σάκο μεταφοράς αγροτικών προϊόντων.

Το εύρημα επιδείχθηκε στον προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι πρόκειται για επεξεργασμένο αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο (διαστάσεων 50 Χ 22 εκ.), που φέρει αρχαία ελληνική επιγραφή και διακόσμηση φύλλων ακάνθου, Ελληνιστικών ή πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων, προέρχεται από χώρο αρχαίου ιερού ή αρχαίας αγοράς και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το σπουδαίο αρχαίο αντικείμενο πρόκειται να παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.

Προανάκριση, για την συλλογή επιπλέον στοιχείων και τον εντοπισμό του δράστη, διενεργείται από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας