Αρμενία: Ισχυρίζεται ότι υπέκλεψε συνομιλία πιλότων που μιλούσαν τουρκικά

890
mataghis

Η πολυετής ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κλιμακώθηκε σε εχθροπραξίες την Κυριακή, μετά τις αλληλοκατηγορίες για έναρξη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αναφέρουν συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τις απώλειες, τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και σε στρατιώτες, να αυξάνονται. Ο νέος γύρος εχθροπραξιών ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου, με το Αζερμπαϊτζάν να κατηγορεί την Αρμενία και αντίστροφα για προβοκάτσιες. Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν κηρύξει στρατιωτικό νόμο και γενική κινητοποίηση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε μερική ισχύ του στρατιωτικού νόμου και μερική κινητοποίηση.

Η διεθνής κοινότητα κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, να υπάρξει κατάπαυση πυρός και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε στήριξη στον κεντρικό ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην Ομάδα Μινσκ και προέτρεψε τις δύο πλευρές να εργαστούν στενά μαζί τους.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αυτονομημένη περιοχή με αρμένικη πλειοψηφία, διακήρυξε την ανεξαρτησία του από το τότε Σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν το 1991. Μεγάλη σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ Γερεβάν και Μπακού έως το 1994 οπότε οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν την ειρηνευτική διαμεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό μέχρι σήμερα να βρεθεί κάποια λύση και η διαμάχη παρέμενε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας