Αρμένιοι: «Οι Βρετανοί παρέδωσαν χάρτη με τα ναρκοπέδια μας στους Τούρκους και τους Αζέρους»

593
Αρμένιοι: «Οι Βρετανοί παρέδωσαν χάρτη με τα ναρκοπέδια

Η Βρετανία, παραδοσιακή σύμμαχος της Τουρκίας (όπως και η Γερμανία) φαίνεται πως προχώρησε σε μια «εξυπηρέτηση» προς την τουρκική πλευρά, που αμέσως είχε όφελος για τους επίσης Τούρκους-Αζέρους, οι οποίοι απέκτησαν χάρτη με τα ναρκοθετημένα πεδία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έναν χάρτη που τον χρησιμοποίησαν δεόντως

Συγκεκριμένα, η βρετανική ΜΚΟ “HALO Trust” η οποία πραγματοποιεί αποναρκοθετήσεις σε όλο τον κόσμο όπως και «φιλανθρωπικές ενέργειες», φέρεται πως παρέδωσαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χάρτη των αρμενικών ναρκοπεδίων ο οποίος αμέσως μετά παραδόθηκε στον αζερικό Στρατό.

Αυτό επέτρεψε στους Αζέρους να περάσουν με ευκολία τις ναρκοθετημένες περιοχές των δυνάμεων του Αρτσάχ και να διεισδύσουν σε επιχειρησιακούς χώρους.

Deny everything and let someone else to do the «dirty» job

Στη σύγχρονη εποχή όπου η πονηριά, ειδικά στις δυτικές χώρες, έχει αναχθεί σε επιστήμη, οι πιο καλές δουλειές στήνονται έμμεσα και φυσικά από «μη κυβερνητικές υπηρεσίες» για να μην υπάρχει blaming.

Οποιοσδήποτε κατηγορήσει επισήμως την Βρετανία, το Λονδίνο θα ακολουθήσει την γνωστή τακτική deny everything.

H βρετανική ΜΚΟ πριν από τον πόλεμο των 44 ημερών στο Nagorno-Karabakh, φέρεται σύμφωνα ότι προμήθευσε τους Τούρκους με τον επίμαχο χάρτη.

Φυσικά όταν λέμε Τούρκοι και Αζέροι είναι ένα και το αυτό, καθώς πρόκειται για το ίδιο έθνος, όπως Τούρκοι είναι και οι Τουρκμένοι της Συρίας.

Κάτι όπως οι Έλληνες με τους Ελληνοκύπριους.

Εάν αληθεύουν αυτά, η βρετανική ΜΚΟ ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έχασαν οι Αρμένιοι τον πόλεμο.

Ο άλλος ήταν τα τουρκικά υπό αζερική χρήση drones. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αρμένιοι τις μόνες νίκες τους κατά των Αζέρων τις πέτυχαν σε ορεινά περάσματα όπου και βασικά εμπόδισαν τις δυνάμεις του Μπακού από το να εισβάλουν στην κατεξοχήν Αρμενία (Το Ερεβάν έφτασε στο χείλος της ολοκληρωτικής καταστροφής, αυτός ήταν και ο λόγος της εσπευσμένης συνθηκολόγησης).

Την αποκάλυψη την έκανε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου του Αρτσάχ, Boris Avakyan στο 24News TV channel.

Tα παθήματα των Αρμενίων δίδαγμα για τους Έλληνες

Από αυτό προκύπτει το εξής δίδαγμα: Δεν πρέπει μια χώρα σαν την Αρμενία να δίνει πληροφορίες για τα ναρκοπέδιά της σε μια οργάνωση από μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ειδικά όταν πρέπει να εμποδίσουν την επίθεση του εχθρού ο οποίος υποστηρίζεται από μια άλλη χώρα επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.

Γενικώς το συμπέρασμα είναι πως οι Αρμένιοι στάθηκαν πολύ αφελείς στην διαχείριση των μυστικών τους και πολύ κοντόφθαλμοι ως προς τις εξελίξεις στο σύγχρονο πεδίο των μαχών και ειδικότερα ως προς την αναβάθμιση των ικανοτήτων του αζερικού Στρατού.

Δυστυχώς, είχαν επαναπαυθεί στις «δάφνες» του παρελθόντος καθώς οι λιγότεροι πληθυσμιακά και με λιγότερες εφεδρείες Αρμένιοι είχαν κερδίσει σε όλες τις συγκρούσεις τους Αζέρους.

Όμως οι Αζέροι έμαθαν από το παρελθόν και εμπιστεύτηκαν νέα δόγματα και τακτικές λόγω Τούρκων, που αποδείχτηκαν εν τοις πράγμασι ρεαλιστικά.

Επίσης αποδείχτηκε ότι στην κρίσιμη ώρα, οι Αζέροι είχαν πολλούς συμμάχους, κρυφούς και φανερούς (φανερό την Τουρκία και κρυφό το Ισραήλ) ενώ αντίθετα οι Αρμένιοι λόγω των πειραμάτων του προέδρου τους για άνοιγμα στην Δύση έμειναν μόνοι τους και ουσιαστικά οι Ρώσοι παρενέβησαν μονάχα για να πείσουν τους Αζέρους να δεχτούν μια ταπεινωτική ανακωχή για την Αρμενία.

Στην σύγκρουση αυτή υπάρχουν πολλά διδάγματα τα οποία τυγχάνουν εφαρμογής και στην ελληνική περίπτωση μια μελλοντικής σύγκρουσης με την Τουρκία.

Προς το παρόν, το διαμορφωθέν γεωπολιτικό περιβάλλον δείχνει η Ελλάδα να έχει τις συμμαχίες και η Τουρκία να είναι μόνη της αλλά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια νύχτα γιατί η γεωπολιτική εφαρμόζεται ψυχρά και χωρίς συναισθηματισμούς και κυρίως από τις μεγάλες δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας