Αργεντινή: Συμφωνία με τους πιστωτές για αναδιάρθρωση χρέους ύψους 65 δις

977
πιστωτές

Η Αργεντινή και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της σύναψαν συμφωνία για την αναδιάρθρωση χρέους 65 δισ. δολαρίων, στρώνοντας έτσι το έδαφος για να μπορέσει η λατινοαμερικανική χώρα να ανακάμψει από την τρίτη χρεοκοπία της μετά το 2000.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με τους βασικούς πιστωτές θα προσφέρει στη χώρα σημαντική ανακούφιση από το χρέος μέσα από την επέκταση των προθεσμιών για την αποπληρωμή του αλλά και την τροποποίηση της νομικής ρήτρας για τα νέα ομόλογα.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Αργεντινή μεταφέρει τις πληρωμές των κουπονιών τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, αντί για τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο και συντομεύει την περίοδο ωρίμανσης ενός ομολόγου που πρόσφερε ως αποζημίωση για τον ανεξόφλητο τόκο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Η χώρα και οι πιστωτές διαπραγματεύονταν πολλές εβδομάδες για το ζήτημα του μεγέθους της αναβολής που θα έπαιρνε η αποπληρωμή του χρέους, τη νομική γλώσσα στα συμβόλαια των ομολόγων, τον τρόπο πληρωμής του τόκου στους τίτλους που θα εκδίδονταν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του ποσού του “κουρέματος” στο αρχικό κεφάλαιο, εάν τυχόν γινόταν κάτι τέτοιο.

Είναι ιδιαίτερα επωφελής, στο βαθμό που επετεύχθη γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα από την προηγούμενη φορά, και χωρίς οξεία διαμάχη, παρά το εκτεταμένο lobbying από άτυπους συμβούλους και εμπειρογνώμονες“, σχολιάζει αναλυτής για τη συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας