Αργεντινή: Πτώχευση για 9η φορά. Ο νεοφιλελευθερισμός βούλιαξε τη χώρα

1837
αργεντινή

Η Αργεντινή θα παρατείνει τις λήξεις των ομολόγων αλλά και το χρέος προς ΔΝΤ ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών της χώρας Λακούντζα.

Το σχέδιο παράτασης λήξεων εκτοξεύει τα CDS τα Credit Default Swaps στις 3.518 μονάδες βάσης….εκτοξεύοντας τον κίνδυνο γενικευμένης χρεοκοπίας σε 58%.
Για 9η φορά η Αργεντινή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και επιλέγει την λύση της επιμήκυνσης εξέλιξη που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία.

Η Αργεντινή θα διαπραγματευτεί με τους κατόχους των κρατικών ομολόγων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να παρατείνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθεί το χρέος.

Να σημειωθεί ότι η Αργεντινή έλαβε δάνειο 57 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ.
Η πρόταση της κυβέρνησης είναι ότι η Αργεντινή θα καθυστερήσει τις πληρωμές στο βραχυπρόθεσμο χρέος ύψους 7 δισ. δολαρίων.

-Η Αργεντινή θα πληρώσει το 15% του χρέους της κατά τη λήξη της
-Θα καταβάλει το 25% του χρέους της τρεις μήνες μετά τη λήξη της
-Το τελικό 60% του χρέους θα καταβληθεί έξι μήνες μετά τη λήξη
-Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει τόκους επί του βραχυπρόθεσμου χρέους
– Θα ζητήσει έγκριση για την έναρξη εκούσιας αναπροσαρμογής του χρέους που λήγει μεταξύ 2020 και 2023 βάσει της τοπικής νομοθεσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής ανέφερε ότι οι τόκοι και οι βασικές πληρωμές για τα ομόλογα που εκδίδονται βάσει του διεθνούς και του τοπικού δικαίου δεν θα αλλάξουν κατά την αναπροσαρμογή.

Η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα, διότι είναι άχρηστο να ενεργοποιηθούν μέτρα για επιμήκυνση του χρέους εάν δεν υπάρχει σταθερότητα.

Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής κατέρρευσαν μετά τις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου που έδειξαν ότι ο σκληρά νεοφιλελεύθερος πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι χάνει την υποστήριξη των πολιτών.

“Ο πρόεδρος Μάκρι μου ανέθεσε να επιλύσω το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα για να διασφαλίσω την εκλογική σταθερότητα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να μην αφήσουμε κάποιο πρόβλημα για τον επόμενο”, ανέφερε ο Λακούντζα.

Το πέσος της Αργεντινής έκλεισε κατά 3,1% χαμηλότερα στα 58,1 δολάρια, ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα πούλησε 367 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της για δεύτερη συνεχή ημέρα παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος. Το αργεντίνικο νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 22% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Η αδυναμία του νομίσματος προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές σχετικά με την ικανότητα της Αργεντινής να πληρώσει τις υποχρεώσεις της σε δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια «περιοριστική νομισματική πολιτική» και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος για να ενισχύσει το πέσος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας