Απώλειες στις ευρωαγορές, πτώση άνω του 2% για Ιταλία

1373
ευρωαγορές

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές οι οποίες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές με σημαντική πτώση μετά τη νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας. Οι αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις και από την Ιταλία.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει πτώση 0,70%.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,83%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει πτώση 0,75% και ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες κατά 0,35%.

Τι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB ο οποίος υποχωρεί κατά 2,27% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,71%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξάνονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και στο 3,52% με το spread να αγγίζει τις 295 μ.β, αφού η Κομισιόν απέρριψε την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ρήξης μεταξύ της Ρώμης και της ευρωζώνης. Η ισχυρή πτώση των τιμών στα ιταλικά ομόλογα εντάθηκε μετά και την επιστολή που έστειλαν ο Β. Ντομπρόβσκις και ο Π. Μοσκοβισί στον Ιταλό ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία, επισημαίνοντας πως υπάρχει “σημαντική απόκλιση” των δημοσιονομικών στόχων από τη δημοσιονομική πορεία, με την ιταλική κυβέρνηση να την απορρίπτει.

Η μετάδοση των ιταλικών (και όχι μόνο) τριγμών είναι και πάλι ταχύτατη στα ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στα εξωτερικά σοκ και το τελευταίο διάστημα σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα μη μπορώντας να αυτονομηθούν, ενώ η τραπεζική “θύελλα” που έχει χτυπήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας απελευθέρωσε σχεδόν 175 δισ. δολάρια για να επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων και να αποπληρώσουν το βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους, στην πιο πρόσφατη προσπάθεια του Πεκίνου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μιας οικονομίας που επιβραδύνει τους ρυθμούς, καθώς κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, η People’s Bank of China αναφέρει ότι θα μειώσει το ποσό των αποθεματικών που καλούνται να κατέχουν οι εμπορικές τράπεζες, κατά 1%, αρχής γενομένης από τις 15 Οκτωβρίου.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς 250 δισ. δολαρίων σε κινεζικά αγαθά και έχουν υποσχεθεί την επιβολή επιπλέον φόρων εισαγωγής σε προϊόντα 257 δισ. δολαρίων.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού κοινού παραμένει η Ιταλία και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τις Βρυξέλλες σχετικά με τον προϋπολογισμό της χώρας.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των κατασκευών, συνεχίζοντας να πλήττεται από τα εμπόδια στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποιοι αλλαγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας