Αποβιβάστηκαν στη Μάλτα οι 356 πρόσφυγες του Ocean Viking

831
μάλτα

Έπειτα από περισσότερες από δέκα ημέρες αναμονής οι 356 πρόσφυγες που επέβαιναν στο πλοίο Ocean Viking αποβιβάστηκαν στη Μάλτα.

Χθες, περίπου στις 20:30 ώρα Ελλάδας ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών στην ακτή ανά 15 με στρατιωτικό πλοίο, έπειτα από δυόμιση ώρες. Το Ocean Viking αναχώρησε για τη Μασσαλία.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, η μεταφορά των προσφύγων στο στρατιωτικό πλοίο πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα. Θα μεταφερθούν «στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία», διευκρίνισε ο Μουσκάτ στον λογαριασμό του στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν θα παραμείνει στη Μάλτα».

«Καλή δουλειά! Μπράβο!», «Ευχαριστούμε Μάλτα», «Ευχαριστούμε SOS», «Ευχαριστούμε όλους». Οι άνθρωποι πάνω στο Ocean Viking ενθουσιάστηκαν με τα νέα και άρχισαν να χειροκροτούν και να φωνάζουν από χαρά. «Ευχαριστώ μαμά!»: με αυτό τον τρόπο ευχαρίστησαν την ιατρική ομάδα, φιλώντας και σηκώνοντας στα χέρια τη νοσηλεύτρια των Γιατρών χωρίς Σύνορα Μέρι Τζο, η οποία τους φρόντιζε από τότε που τους διέσωσε το πλοίο.

Κάποιοι από τους 356 διασωθέντες παρέμειναν στο Ocean Viking δύο εβδομάδες. Ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά ηλικίας ενός με έξι ετών, καθώς και περίπου 100 ανήλικοι – συνήθως μεταξύ 13 και 15 ετών– εκ των οποίων το 80% ήταν ασυνόδευτοι.

Το MareJonio βγήκε στη θάλασσα

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες πάνω στο Ocean Viking, τα δύο τρίτα εκ των οποίων κατάγονται από το Σουδάν, έφυγαν από τη Λιβύη για να γλιτώσουν από την κακομεταχείριση, τις αυθαίρετες κρατήσεις και συχνά τα βασανιστήρια και ήταν σε άσχημη κατάσταση, κάποιοι στα πρόθυρα του υποσιτισμού, σύμφωνα με την ιατρική ομάδα.

Μέχρι την Πέμπτη το Ocean Viking ήταν το τελευταίο πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης που έπλεε στη Μεσόγειο για να βοηθά μετανάστες. Πλέον το Mare Ιonio, ένα πλοίο που έχει ναυλώσει η ιταλική αριστερή κολεκτίβα Mediterranea, βγήκε στη Μεσόγειο με προορισμό τη Λιβύη και την περιοχή που γίνονται διασώσεις μπροστά από τις λιβυκές ακτές, σύμφωνα με ανάρτησή της στο Twitter.

Το Mare Ιonio είχε συλληφθεί τον Μάιο βάσει της αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και αφέθηκε ελεύθερο τον Αύγουστο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας