Απαράδεκτο το κείμενο της Ρώμης. Σπασμωδικές επιφυλάξεις από Ελλάδα αλλά και Πολωνικές αντιδράσεις

2525
Γερμανία

Η 60η επέτειος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνει χώρα σε βαρύ κλίμα, εν μέσω διαλυτικής κρίσης της ΕΕ, γενικευμένες αντιδράσεις από τους λαούς και αμφιβολίες για το μέλλον.
Η Ελλάδα επέμεινε στις αντιρρήσεις της για τη Διακήρυξη της Ρώμης με αφορμή την 60η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν σήμερα Πέμπτη αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, όπως μετέδωσε το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία χαράζει το μέλλον της ΕΕ στην εποχή μετα το Brexit.
«Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έληξαν και το κείμενο οριστικοποιήθηκε από την ΕΕ των 27», είπε στο πρακτορείο Reuters πηγή της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «μόνο η Ελλάδα έχει μια γενική επιφύλαξη σχετικά με το κείμενο.»
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το κείμενο της Ρώμης να διευκρινίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι ξεχωριστές συνομιλίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης που διεξάγονται τη στιγμή αυτή βρίσκουν επίσης εμπόδια στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να επιλυθεί μόνο στο υψηλότερο επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, άλλος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Αθήνας να κερδίσει επιρροή στις διεθνείς συνομιλίες για το χρέος καθυστερώντας τη Διακήρυξη της Ρώμη, δεν πρόκειται να επιτύχουν: «Δεν θα εκβιαστούμε από ένα κράτος μέλος που συνδέει ένα θέμα της ΕΕ με ένα εντελώς διαφορετικό».
Αμφιβολίες και από την Πολωνία
Εκτός από την Ελλάδα, η Πολωνία ανέφερε σήμερα ότι ενδέχεται να αρνηθεί επίσης να εγκρίνει τη δήλωση, παρόλο που διπλωμάτες υποβάθμισαν τη συγκριμένη απειλή.
Η Βαρσοβία αντιτίθεται στην «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», μια ιδέα που προωθείται μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Βρυξέλλες, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη μετα-Brexit εποχή της ΕΕ.
«Εάν η Διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την Πολωνία, τότε δεν θα τη δεχτούμε», δήλωσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo.

Σπασμωδική η στάση της Ελλάδας δείχνει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Τσίπρα

Απορία προκαλούν σε πολιτικούς κύκλους και μάλιστα με το σκεπτικό που υποβάλλονται, οι επιφυλάξεις της κυβέρνησης.
Οι πολιτικοί αυτοί κύκλοι χαρακτήριζαν σπασμωδικές και κωμικές αυτές τις δήθεν επιφυλάξεις μιας κυβέρνησης που έχει αποδεχθεί να βρίσκεται υπό την απόλυτη κηδεμονία της ΕΕ.
Με δυο λόγια, έχει αποδειχθεί το χειρότερο δυνατό καθεστώς που θα μπορούσε να διέπει την ΕΕ.
Κατά τ’ άλλα, οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι, που μίλαγαν για κακόγουστο κυβερνητικό θέατρο και φτηνό αντιπερισπασμό, τόνιζαν ότι η Διακήρυξη της ΕΕ δεν δίνει καμιά διέξοδο στην κρίση της και μάλλον θα την επιδεινώσει.
Οι ίδιοι αυτοί πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η ΕΕ δεν αλλάζει και δεν μεταρρυθμίζεται θετικά, παρά μόνο ανατρέπεται.
Μια διαφορετική Ευρώπη μπορεί να προκύψει μέσα από τη διάλυση της ευρωζώνης και της ΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας