''Αντίμετρα'' στις αμερικανικές κυρώσεις κατά Ρωσίας θέλει η Γερμανία. Στα άκρα οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις

2097
αντίμετρα

Την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑΡωσίας έχουν φθάσει στο χείλος της αβύσσου, εξαιτίας της ακραίας ψυχροπολεμικής στάσης του αμερικανικού κογκρέσου, το οποίο έχει δρομολογήσει δυο δέσμες σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στις οποίες ενδίδει και ο Trump, σε μεγάλη δοκιμασία έχουν μπει, δοκιμασία που επιτείνεται, και οι σχέσεις ΕΕ με τις ΗΠΑ, με τη Γερμανία να τονίζει ότι από τις μονομερείς αυτές κυρώσεις πλήττονται σοβαρά Γερμανικές εταιρείες.
Ένας νέος πολύ επικίνδυνος κόσμος, όπου οι αντιθέσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών παροξύνονται στο έπακρο, έχει αναδυθεί και πορεύεται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, έτοιμο ανά πάσα στιγμή και με ασήμαντο αφορμή, να σπάσει.
Την ώρα που η Μόσχα αντιδρά στην Ουάσινγκτον με φόντο τις κυρώσεις που προετοιμάζονται σε βάρος της, ούτε η Γερμανία υποχωρεί και -φοβούμενη επιπτώσεις σε δικές της εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε έργα με ρωσική εμπλοκή- καλεί την ΕΕ να προχωρήσει σε «αντίμετρα» κατά των ΗΠΑ. «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, καλέσαμε τις ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν την ενιαία γραμμή στις κυρώσεις, αλλά δυστυχώς το κάνουν» λέει η γερμανίδα υπουργός Οικονομίας.
H Γερμανία ανησυχεί ειδικά για εμπόδια στις δραστηριότητες γερμανικών επιχειρήσεων σε ενεργειακά προγράμματα, και συγκεκριμένα για το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II.
Η γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις χαρακτήρισε «απλά και ξεκάθαρα παράνομες» τις κυρώσεις που ενέκρινε το Κογκρέσο και περιμένουν την (προαναγγελθείσα) υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να τιμωρούν γερμανικές επιχειρήσεις επειδή δραστηριοποιούνται οικονομικά σε άλλες χώρες» είπε τη Δευτέρα μιλώντας σε ΜΜΕ του ομίλου Funkgruppe.
«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, και για αυτό η ΕΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν τη γραμμή των ενιαίων κυρώσεων» συνέχισε, διαπιστώνοντας ωστόσο: «Δυστυχώς, την εγκαταλείπουν, και για αυτό είναι σωστό να εξετάσει η Κομισιόν αντίμετρα».
Η ΕΕ, είπε, είναι έτοιμη να παρέμβει «βραχυπρόθεσμα» ακόμη «και σε άλλα πεδία» πέραν του εμπορίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας