Ανεξέλεγκτη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέτρεπε στη Follie-Follie να καταληστεύει-Βαρύτατες ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ

919
Βαρύτατες ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ

Τα αντίγραφα λογαριασμών που δεν έλαβαν, οι ανέλεγκτοι έλεγχοι που παρήγγειλαν και οι ελεγκτές της ΕΚ που δεν πάτησαν το πόδι τους στη FF αφήνοντας ελεύθερο πεδίο για καταστροφή στοιχείων – Δέκα μήνες έπαιζαν καθυστέρηση στην ανάθεση του διαχειριστικού ελέγχου.

Αποκαλυπτική της απίστευτης πρακτικής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (υπό την Προεδρία Γκότση) η οποία άφηνε «ελέγχοντας» ανεξέλεγκτη την οικογένεια Κουτσολιούτσου να αλωνίζει ανενόχλητη και να ξεκοκκαλίζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας επί σχεδόν ενάμιση χρόνο είναι η ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της PwC.

Τόσο το χρονολόγιο των κινήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και λεπτομέρειες της έκθεσης έρχονται να ξεδιπλώσουν με έμμεσο τρόπο ότι το πρώτο σκάνδαλο της συστηματικής πλαστογράφησης των οικονομικών στοιχείων ακολούθησε ένα δεύτερο.

Αυτό της καταστροφής ενοχοποιητικών στοιχείων και της απομύζησης των όποιων περιουσιακών στοιχείων είχαν απομείνει.

Έλαβε αντίγραφα λογαριασμών η Ε.Κ.;

Το πρώτο στοιχείο της έκθεσης εντοπίζεται στο τέλος όπου η PwC δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε τα στοιχείων των αντιγράφων κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών που ζήτησε.

Άραγε τα έλαβε ποτέ και αν δεν τα έλαβε τι ακριβώς έκανε;

Το βέβαιο είναι ότι για 20 ημέρες από την ημέρα δημοσιοποίησης της έκθεσης της QCM άφηνε τη μετοχή να διαπραγματεύεται και η οικογένεια Κουτσολιούτσου κλέβοντας της Folli Follie μετέφερε λεφτά σε λογαριασμούς margin και μετοχοδανείων!!!

Επίσης φαίνεται ότι υπήρχε ένα συνεχές πάρε δώσε μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Γκότσης-Τρουλινός) και εταιρίας με την πρώτη να εμφανίζεται ότι ζητά πολλά να παίρνει ελάχιστα και ο χρόνος να ροκανίζεται χωρίς ουσιαστικά να γίνεται απολύτως τίποτα.

Ανέλεγκτος… έλεγχος

Το δεύτερο καταλυτικό στοιχείο είναι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποτίθεται ότι παρακολουθούσε τον δικανικό έλεγχο της Alvarez & Marshal αλλά την ίδια στιγμή τη σύμβαση την έκανε η Folli Follie υπό τις οδηγίες της οικογένειας Κουτσολιούτσου χωρίς να ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Γιατί αν ελεγχόταν ή αν ελέγχθηκε τότε πως εξηγείται το γεγονός ότι η σύμβαση με την Alvarez περιόριζε τον έλεγχο μόνο στο 2017 ενώ ο δικανικός έλεγχος έγινε μετά από αίτημα της EY που είχε αναλάβει να ελέγξει ταυτόχρονα της Folli Follie αλλά ο έλεγχός της παρεμποδιζόταν;

Δεν έστειλε ελεγκτές

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι ουδέποτε παρά το γεγονός ότι ο νόμος το προβλέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε χρήση του δικαιώματος επιτόπιου ελέγχου στη Folli Follie. Δεν θα μπορούσαν άραγε οι ελεγκτές της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς να αντλήσουν στοιχεία από άμεσο και επιτόπιο έλεγχο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ώστε σήμερα να μην φτάνει η PwC να αναφέρει και δικαίως ότι πολλά στοιχεία μπορεί να έχουν παραποιηθεί ή καταστραφεί; Με ποιο σκεπτικό η διοίκηση Γκότση δεν έστειλε ελεγκτές;

Οι διαπιστώσεις που καίνε

Πέραν των παραπάνω όμως αν κάποιος ανατρέξει στις ημερομηνίες διαπιστώνει ότι

  1. Κανένας έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε. Ούτε της Alvarez ούτε της PwC.
  2. Στην περίπτωση της Alvarez που ήταν και λειψός και αφορούσε στις θυγατρικές στην Ασία η δικαιολογία ήταν το κόστος όταν την ίδια στιγμή η οικογένεια Κουτσολιούτσου συνέχιζε το πάρτυ των υπεξαιρέσεων
  3. Με ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το αίτημα διαχειριστικού ελέγχου υπεβλήθη έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
  4. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση εκδόθηκε από το δικαστήριο το Νοέμβριο η κοινοποίηση στην PwC έγινε στα τέλη Ιανουαρίου 2019.
  5. Η σύμβαση με την PwC υπεγράφη στα τέλη Ιουνίου του 2019 και ο έλεγχος ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019 όταν και πληρώθηκε η προκαταβολή δηλαδή 10 μήνες μετά από την απόφαση του δικαστηρίου!!!

Συμπτωματικά η σύμβαση υπεγράφη πριν πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο έλεγχος ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την αλλαγή ηγεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

  1. Στο διάστημα αυτό (από την απόφαση έως την έναρξη του ελέγχου) τα κεφάλαια της FF εξαϋλώθηκαν και αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένας μη σχετικός γνώριζε ότι το πιθανότερο θα ήταν να μην μπορεί να πληρωθεί η PwC και άρα ο έλεγχος να μην τελείωνε ποτέ.
  2. Ουσιαστικά δηλαδή οι πρακτική της κωλυσιεργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε θέσει τις προδιαγραφές να μην τελειώσει ποτέ ο έλεγχος.

Άλλωστε η Alvarez όπως αναφέρεται και στην έκθεση της PwC είχε βρει τις απάτες αλλά όχι τους απατεώνες!!!

Άλλος παραγγέλνει… άλλος πληρώνει

Το μεγαλύτερο βέβαια σκάνδαλο ήταν και παραμένει το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να παραγγέλνει ελέγχους τους οποίους πληρώνουν αλλά και έχουν τη δυνατότητα να παρακαλουθούν οι ελεγχόμενοι όπως συνέβη άλλωστε στην Creta Farms και την MLS.

Έτσι αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα οι εγκληματίες έχουν το χρόνο να παραποιήσουν τα στοιχεία και να κατευθύνουν τις έρευνες προς το συμφέρον τους.

Οφειλόμενες εξηγήσεις

Ανεξάρτητα αυτού η διοίκηση Γκότση οφείλει να αποδείξει ότι αυτά που δεν έπραξε και αυτά που έπραξε δεν έγιναν με σκοπιμότητα . Και κυρίως να εξηγήσει στις ανακριτικές αρχές αυτός και οι υπόλοιποι αναφερόμενοι στο e-mail του στενού συνεργάτη του κου Κουτσολιούτσου και στενού φίλου του κυρίου Μπαλαούρα κ. Σάκκου αν ο τελευταίος είναι φαντασιόπληκτος στα όσα αναφέρει περί κοινής γραμμής.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της PwC δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί η εταιρία δεν έχει πληρωθεί ούτε για το έργο που έχει κάνει έως τώρα και δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ αν δεν αποπληρωθούν οι οφειλές και δεν λάβει γραπτή δέσμευση ότι θα πληρωθεί για το έργο που έχει απομείνει.

Άραγε ο στόχος ήταν να μην ολοκληρωθεί ποτέ ο έλεγχος και απλά η PwC με τον εντοπισμό πολιτικών προσώπων σε ηλεκτρονικές αλληλογραφίες χάλασε τον προγραμματισμό.

ΥΓ: Παρακαλούνται οι αρμόδιες αρχές να βεβαιώσουν ότι ο έλεγχος θα ολοληρωθεί.

ΥΓ1: Μπορεί να διέρρευσε η ενδιάμεση έκθεση αλλά μόνο οι διαπιστώσεις. Το ζουμί βρίσκεται στα παραρτήματα

ΥΓ2: Από τα 1,2 εκ στοιχεία έχουν ελεγχθεί τα 120.000 και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι έλεγχος των υπολοίπων μπορεί να προσφέρει και πρόσθετο υλικό προς διερεύνηση πολιτικών και μη προσώπων στην δύσοσμη υπόθεση της Folli Follie.

 

Νίκος Καρούτζος

nkaroutzos@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας