Ανατροπή στη Βουλγαρία-Χάνει τις εκλογές ο Μπορίσοφ

417
Ανατροπή εκλογών Βουλγαρίας

Το δεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έχασε την εκλογική μάχη από το νέο αντισυστημικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ) με της ψήφους της διασποράς να παίζουν καταλυτικό ρόλο για την ανατροπή του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έξι κόμματα μπαίνουν στο νέο Κοινοβούλιο. Το «ITN» του Σλάβι Τριφόνοφ κέρδισε το 23,9% των ψήφων, ακολουθούμενο από το «GERB» (23,7%), το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (13,5%), τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» (12,6%), το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (10,7%) και το «Σηκωθείτε! Κάτω η Μαφία!» (5%).

Τα τρία κόμματα «διαμαρτυρίας» («ITN», «Δημοκρατική Βουλγαρία» και «Σηκωθείτε! Κάτω η Μαφία!») αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Τριφόνοφ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού (κρίνεται απαραίτητο καθώς δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ψήφους) και όπως ο ίδιος αποκάλυψε θα επιχειρήσει να φτιάξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει στο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές – σε αυτήν την περίπτωση το ITN- την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το κόμμα του Τριφόνοφ θα είχε μόνο περίπου 60 βουλευτές στο 240μελές κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός του ΙΤΝ θα μπορούσε να βασιστεί στην υποστήριξη των άλλων κομμάτων «διαμαρτυρίας» αλλά και πάλι αν αθροιστεί η δύναμη και των αυτών θα λείπουν περίπου 10 βουλευτές από την απαραίτητη πλειοψηφία των 121 βουλευτών.

Να σημειωθεί πως ο Σλάβι Τριφόνοφ δεν θα διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού. Για τη θέση αυτή έχει επιλέξει έναν έμπειρο πολιτικό που έχει διατελέσει επανειλημμένα υπουργός, τον Νικολάι Βασίλεφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας