Ανατρέπονται οι παγκόσμιες ισορροπίες. Η Κίνα κλέβει…τον θρόνο των ΗΠΑ

2287

Η Κίνα ξεπέρασε φέτος τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και στον τομέα της διπλωματίας για να γίνει η μεγαλύτερη διπλωματική δύναμη στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του think tank του Ινστιτούτου Lowy.

Συγκεκριμένα από φέτος, το Πεκίνο διαθέτει 276 διπλωματικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 273. Τα κέντρα αυτά είναι Πρεσβείες, Αντιπροσωπείες, Προξενεία, μόνιμες αποστολές και άλλοι εκπρόσωποι σε χώρες, με τις οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Η κατάσταση του Ινστιτούτου Lowy βασίζεται σε μία σειρά διπλωματικών δικτύων σε 61 χώρες που ανήκουν στην Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου, G20, και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ΟΟΣΑ.

Η κατάταξη του 2019 δείχνει, επίσης, την ταχύτητα με την οποία η Κίνα ανελίχθηκε στο διπλωματικό πεδίο την δεκαετία που μας πέρασε. Το 2017 είχε 271 διπλωματικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο – τρία λιγότερα από τις ΗΠΑ – και το 2016 είχε 263 διπλωματικά κέντρα, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα. Οι ΗΠΑ είχαν 271 το 2016.

Αποδυναμώνεται η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η επιρροή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχει αποδυναμωθεί παγκοσμίως από τότε που μπήκε στο Οβάλ Γραφείο ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει μειώσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η κυβέρνησή του δίνει μάχη για να συμπληρώσει τις κενές θέσεις σε διπλωματικά πόστα.

Ο Μαρί Γιοβάνοβιτς, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δήλωσε στην Επιτροπή ακροάσεων για την αποπομπή του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται αντιμέτωπο με «κρίση».

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τα πρωτεία από την Κίνα και ως στρατιωτική, αλλά και ως οικονομική δύναμη. Το κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια προειδοποίησε τον περασμένο Ιούνιο ότι η Κίνα προχωρά με τη δημιουργία προηγμένων οπλικών συστημάτων με ταχύ ρυθμό και με μεγάλη μυστικότητα, ενώ ανακαλύπτει και τρόπους για να ξεπεράσει τα αμερικανικά οπλικά συστήματα.

Επίσης, την επόμενη χρονιά, η Κίνα ίσως ξεπεράσει τις ΗΠΑ και στον οικονομικό τομέα για να καταστεί η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Standard Chartered, η αμερικανική οικονομία ίσως βρεθεί στην τρίτη θέση έως το 2030, καθώς αναμένεται να την ξεπεράσει έως τότε και η Ινδία.

Οι 10 χώρες με τα περισσότερα διπλωματικά κέντρα

Οι χώρες με τα περισσότερα διπλωματικά κέντρα στον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου, Lowy:

  • Κίνα – 276 κέντρα
  • ΗΠΑ – 273 κέντρα
  • Γαλλία – 267
  • Ιαπωνία – 247
  • Ρωσία – 242
  • Τουρκία – 234
  • Γερμανία – 224
  • Βραζιλία – 222
  • Ισπανία – 215
  • Ιταλία – 209

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας