Αναγκαίο ένα πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό μέτωπο όλων των προοδευτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων

2984
κίτρινα

Συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη στην ”Ελευθερία”της Λάρισας: Άμεση εθνικοποίηση τραπεζών και διαγραφή του χρέους. Εθνικό νόμισμα… αύριο το πρωί!
Συνέντευξη στο Φώτη Καραγιάννη
Φαρμακερά «βέλη» εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και όλων των «μνημονιακών δυνάμεων» στη χώρα εξαπολύει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑ.Ε.) Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Τους κατηγορεί για «εθελοδουλία» η οποία είχε ως αποκορύφωμα την υπογραφή στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου,«ενός 5ου μνημονίου, το οποίο είναι χειρότερο από όλα τα άλλα, καθώς δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2060»!
Προτείνει την άμεση έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ και τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα με παράλληλη εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού φιλολαϊκού προγράμματος, ως τη μόνη λύση για να ξεφύγει η Ελλάδα από τους «εκβιασμούς» των δανειστών και τα μνημόνια. Ενώ απευθύνει κάλεσμα «σε όλες τις αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές, δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού κινηματικού και εκλογικού μετώπου».
Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:
* Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε αποφασισμένος νε έρθει σε ρήξη με τους δανειστές… Τελικά ήρθε σε ρήξη με τον εαυτό του! Εσείς κ. Λαφαζάνη ήσασταν από τους πρωταγωνιστές αυτής της ρήξης. Μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό ο κ. Τσίπρας εκείνη την εποχή;
– Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει ένα αντιμνημονιακό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα στη χώρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση του Τσίπρα, αντί να προχωρήσει ταχύτατα στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της και στη διαλεύκανση του τοπίου με τους πιστωτές, εγκλωβίστηκε σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις οι οποίες ήταν πολύ δύσκολο να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι ήταν διαπραγματεύσεις ομηρίας. Η κυβέρνηση δεν κατέθεσε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως από την πρώτη στιγμή είχα προτείνει, μια εναλλακτική πρόταση που να μην εξαρτάται από τις πιστώσεις της Γερμανίας, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.. Όταν όμως θεωρείς ότι χωρίς τις πιστώσεις ΕΕ και ΔΝΤ καταστρέφεσαι, τότε δεν υφίσταται διαπραγμάτευση, αλλά αιχμαλωσία. Έτσι φτάσαμε στο κρίσιμο δημοψήφισμα όπου ο ελληνικός λαός εκφράστηκε βεβαίως με ένα υπερήφανο «όχι» και όλοι ελπίζαμε (και εγώ προσωπικά) ότι μετά από αυτό η κυβέρνηση θα οδηγούνταν σε μια κατεύθυνση σύγκρουσης, ρήξης με τους δανειστές και τις παράλογες απαιτήσεις τους. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε – με την κυριολεκτική σημασία του όρου – τόσο την λαϊκή εντολή του Γενάρη 2015, όσο και το περήφανο «όχι» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

* Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που αναγκαζόταν να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές;
– Τέτοιο σχέδιο, που θα είχε ως αφετηρία την έξοδο από το ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε, παρά το γεγονός ότι εγώ συνεχώς πρότεινα και πάλευα να διαμορφώσει συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ένα εναλλακτικό σχέδιο. Έλεγα μάλιστα ότι αυτό το σχέδιο θα πρέπει να είναι δημόσια γνωστό και κατατεθειμένο στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ως εναλλακτική λύση της χώρας, εφόσον δεν μπορούσε να προκύψει μια συμφωνία συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έγινε κάτι τέτοιο και φτάσαμε μετά το δημοψήφισμα να έχουμε το «μαχαίρι στο λαιμό» και το «πιστόλι στον κρόταφο» από τους πιστωτές! Τότε εγώ είχα προτείνει εναλλακτική λύση η οποία δεν ήταν φυσικά η «έφοδος στο Νομισματοκοπείο»… Αυτά ήταν «παραμύθια της Χαλιμάς» τα οποία ανακαλύφθηκαν για να συκοφαντήσουν την πρότασή μου. Εγώ πρότεινα τη δυνατότητα που είχαμε τότε να περάσουμε γρήγορα και με ασφάλεια σε εθνικό νόμισμα και σε αυτή τη βάση να συγκροτήσουμε εναλλακτική πολιτική εφαρμογής του προγράμματός μας, σταματώντας παράλληλα την αποπληρωμή του χρέους, το οποίο, άλλωστε, δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε ποτέ! Σήμερα πληρώνουμε τους δανειστές με τις πιστώσεις τους, οι οποίες όμως είναι θηλιά στον λαιμό της Ελλάδας! Οι πιστώσεις αυτές δεν δίνονται φυσικά για να ανακουφίσουν τη χώρα μας, αλλά για να πληρώνονται οι ίδιοι οι πιστωτές από τις λήξεις των ομολόγων τους. Δηλαδή μας δανείζουν για να διασωθούν αυτοί και τα χρέη τους, όχι για να σωθεί η Ελλάδα! Όσο μας δανείζουν η χώρα πνίγεται, διότι ο δανεισμός γίνεται με αντίτιμο προγράμματα εξοντωτικά. Μεγάλη απόδειξη είναι ότι τη δόση του Ιουλίου την παίρνουμε αφού ψηφίστηκαν στη Βουλή παρά πολύ επώδυνα μέτρα για τον λαό μας, με δεσμεύσεις μέχρι το 2060 για σκληρή λιτότητα σε βάρος της χώρας μας και με αόριστες παραπλανητικές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους! Να σημειώσω, φυσικά, εδώ ότι η μόνη πρόταση για να αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς ήταν η πρόταση που είχε ως αφετηρία την έξοδο από την ευρωζώνη, γιατί κατά τα άλλα η πρόταση Γ. Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών, που ισοδυναμούσε στην πράξη με παράλληλο νόμισμα, δεν ήταν τίποτα άλλο από παράλληλες ανοησίες που θα επιδείνωναν αντί να βελτιώσουν την κατάσταση. Η χώρα χρειάζεται σαφείς λύσεις απέναντι στο ευρώ και όχι αδιέξοδες επιλογές για να διασωθεί το ενιαίο νόμισμα. Και η μόνη σαφής λύση είναι εθνικό νόμισμα και ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

* Πιστεύετε ότι με τις δεσμεύσεις και τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές της, μπορεί να γίνει ομαλή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα;
– Βεβαίως μπορεί να γίνει και μάλιστα αύριο το πρωί! Μπορούμε να καταγγείλουμε άμεσα τα μνημόνια και όλες τις δανειακές συμβάσεις! Αυτό το δικαίωμα το έχει κάθε κυβέρνηση, αρκεί να στηρίζεται από τον ελληνικό λαό. Εάν ως «Λαϊκή Ενότητα» εξουσιοδοτηθούμε από τον λαό να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας καταγγέλλοντας τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις τους, αυτό μπορούμε να το κάνουμε αύριο το πρωί κιόλας με έναν νόμο, όπως ακριβώς ψηφίστηκαν τα μνημόνια! Υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά και αυτή δεν είναι άλλη από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, για άμεση έξοδο της χώρας από το ευρώ, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, διακοπή της αποπληρωμής του επονείδιστου και μη βιώσιμου χρέους, μονομερής διαγραφή αυτού, ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του και εθνικοποίηση των τραπεζών, ώστε να μετατραπούν σε εργαλεία στήριξης της ανάπτυξης και όχι της κερδοφορίας των ιδιοκτητών τους και καταλήστευσης της οικονομίας και του λαού. Χρειαζόμαστε τράπεζες εθνικοποιημένες υπό κοινωνικό έλεγχο για να στηρίξουμε την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγροτιά, τις επενδύσεις, τους αδυνάτους, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι βάρος, αλλά αντιπροσωπεύει ελπίδα για το μέλλον και προοπτική, στη βάση ενός ολοκληρωμένου και δυναμικού προγράμματος ανάπτυξης. Η μνημονιακή Ελλάδα δεν προσφέρει καμία ελπίδα, μόνο περικοπές, φόρους και δυστυχία. Εάν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική, οι συντάξεις θα φτάσουν σύντομα στα 250-300 ευρώ, ή και σε επίπεδα που ο συνταξιούχος θα μπορεί να αγοράζει μόνο το γιαούρτι του!
* Σε αυτή την περίπτωση οι πιστωτές δεν θα ζητήσουν τα λεφτά τους; Τότε τι θα κάνουμε ως χώρα;
– Αυτοί μπορεί να έχουν οποιεσδήποτε απαιτήσεις, αλλά εμείς θα πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο! Θα πούμε ότι το ελληνικό χρέος είναι εν πολλοίς παράνομο, επονείδιστο, επαχθές και κυρίως μη βιώσιμο και επομένως δεν γίνεται να αποπληρωθεί! Το ίδιο το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, ενώ και την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η Κρ. Λαγκάρντ τη θεωρεί ατελέσφορη! Εμείς λοιπόν θα κάνουμε το αυτονόητο για να υπερασπίσουμε το συμφέρον της χώρας και την επιβίωσή μας. Το ίδιο εξάλλου έκαναν πολλές άλλες χώρες στον κόσμο με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα το Πουέρτο Ρίκο που αυτή τη στιγμή διαγράφει το χρέος του. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, όμως καμία κυβέρνηση δεν το έκανε μέχρι τώρα, διότι δεν έχουν πρόταση για το ελληνικό χρέος. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε τα άλλα μνημονιακά κόμματα είχαν τη βούληση και ούτε διέθεταν ή διαθέτουν και τώρα τέτοια πρόταση. Απλά θα πάρουν ό,τι τους προσφερθεί από τη Γερμανία και το ΔΝΤ και θα πανηγυρίσουν κιόλας γι’ αυτό! Σε τέτοιον βαθμό εθελοδουλίας έχουμε περάσει πια! Υπογραμμίζω ότι εμείς θα είμαστε μια κυβέρνηση που θα αναδείξει το μείζον πρόβλημα του ελληνικού χρέους και θα διεκδικήσει τη διαγραφή του, μαζί και τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, για τις οποίες κανείς δεν μιλάει! Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που καταγράφει και καταχωρεί το χρέος προς τρίτους στον προϋπολογισμό, μετά από αίτημα της Βουλής των Ελλήνων έχει κάνει τεκμηριωμένη μελέτη γύρω από τις γερμανικές επανορθώσεις και για το θέμα του κατοχικού δανείου. Βγάζει ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα αθροιστικά, είναι πάνω από 300 δισ. ευρώ! Εμείς λοιπόν ζητάμε να εγγραφούν στον προϋπολογισμό οι απαιτήσεις μας προς τρίτους σύμφωνα με την τεκμηριωμένη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεν μπορεί το Γ.Λ.Κ. να καταγράφει μόνο τα χρέη μας προς τρίτους και όχι τις απαιτήσεις μας! Το οξύμωρο πάντως σήμερα είναι ότι οι αποζημιώσεις για τα θύματα των γερμανικών θηριωδιών δεν διεκδικούνται στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία, μια χώρα κατοχής που ανήκε στον Χιτλερικό Άξονα και βέβαια ηττήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Η Ελλάδα «έθαψε» τις αποφάσεις των Δικαστηρίων για τις αποζημιώσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τόσο με τον Άρειο Πάγο, όσο και με τον υπουργό Δικαιοσύνης που δεν υπέγραφε τις κατασχέσεις της γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα. Οι διεκδικήσεις των συμπατριωτών μας βρίσκονται πλέον σε καλό σημείο και να δείτε που τα δικαστήρια της Ιταλίας που τότε ήταν κατοχική δύναμη, θα μας δικαιώσουν σε ό,τι αφορά τις οικονομικές αποζημιώσεις των θυμάτων από τη Γερμανία. Αν είναι δυνατόν!!!

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ

* Αναζητείτε πολιτικές συνεργασίες στον δρόμο που ακολουθείτε;
– Βεβαίως και θέλουμε συνεργασίες, συμπαρατάξεις και συμπορεύσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό μέτωπο, όλων των αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές πρέπει να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο που θα κάνει τον λαό να πιστέψει ότι είναι δυνατή μια ριζική μεταβολή της σημερινής κατάστασης και να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Ένα ισχυρό μέτωπο που θα ανατρέψει τη μνημονιακή εξουσία και θ’ απελευθερώσει τη χώρα.
* Μετά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κερδίσει αρκετό πολιτικό χρόνο ώστε να μπορέσει να προσελκύσει ξανά τις χαμένες λαϊκές δυνάμεις της;
– Η κυβέρνηση αυτή έχει καταρρεύσει στα μάτια του ελληνικού λαού! Οι υπουργοί της δεν βγαίνουν στον κόσμο εάν δεν συνοδεύονται από τα ΜΑΤ! Ο πρωθυπουργός είναι ένα πρόσωπο που αποστρέφεται πλέον η ελληνική κοινωνία. Όπου έχω πάει τον καθυβρίζουν και μιλάνε γι’ αυτόν με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς! Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί επειδή έχει 153 καρεκλοκένταυρους, να συνεχίσει να εξουσιάζει τον τόπο και να τον καταστρέφει! Με απίστευτη εθελοδουλία, δέσμευσε τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο μέχρι το 2060! Με ποιο δικαίωμα και ποια δημοκρατική νομιμοποίηση το υπέγραψαν όταν η κυβερνητική θητεία τους λήγει το 2019; Η Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου, δεσμεύτηκε αντισυνταγματικά και πραξικοπηματικά, σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και σε πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός καταδικάζονται σε σκληρή λιτότητα για τα επόμενα πενήντα χρόνια! Δυστυχώς όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο μνημονιακός συρφετός της χώρας περίπου χαιρέτισε τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ, με τη μνημονιακή αντιπολίτευση απλώς να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και τις υπερβολικές προσδοκίες που καλλιεργούσε! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βγήκε ο κ. Τσίπρας και δήλωσε ότι… «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί»! Δηλαδή ειρωνεύτηκε κιόλας τον ελληνικό λαό που υποχρέωσε ο ίδιος σε σκληρή λιτότητα διαρκείας! Δεν βλέπω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μεγάλη διάρκεια ζωής… Αν ακόμη στέκεται είναι επειδή αυτός ο αγανακτισμένος και οργισμένος κόσμος δεν βγαίνει στους δρόμους, δεν ενώνεται για να δημιουργήσει στον τόπο μας μια νέα πολιτική δυναμική. Το γρηγορότερο θα πρέπει να γίνουν εκλογές όχι όμως για να φύγει ο Τσίπρας και να έρθει ο Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνεχίσει τα μνημόνια και θα συνεχίσει αυτά που γίνονται σήμερα… Αλλά για να υπάρξει μια ριζική πολιτική αλλαγή στον τόπο, με πλήρη ανατροπή των μνημονιακών δυνάμεων. Να αποκτήσει επιτέλους η χώρα την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία. Για να πραγματοποιηθεί βέβαια αυτή η μεγάλη αλλαγή θα πρέπει ο λαός να σηκωθεί από τον καναπέ και να κατέβει στους δρόμους!

ΤΕΙΧΟΣ ΣΙΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΜΕ

* Αυτό όμως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα παρά τα σκληρά μνημόνια που έχουν υπογραφεί! Γιατί κατά την άποψή σας ο λαός δεν ξεσηκώνεται; Γιατί εσείς δεν τον πείθετε να ξεσηκωθεί με την πρότασή σας;
– Έχουμε γύρω μας ένα τείχος σιωπής από όλα τα βασικά ΜΜΕ της χώρας. Ακούν ΛΑ.Ε. και τους πιάνει πανικός, διότι ξέρουν ότι η ΛΑ.Ε. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό που λέμε (εθνικό νόμισμα με ριζοσπαστικό πρόγραμμα) είναι εφικτό και ότι είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Δεν θέλουν να ακούει τις απόψεις μας ο κόσμος, διότι θίγουμε τα συμφέροντά τους που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη γερμανική επικυριαρχία στη χώρα. Διότι η πολιτική και οικονομική ολιγαρχία έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους, τα κέρδη τους και τον αθέμιτο πλουτισμό τους, με το σημερινό καθεστώς της εξάρτησης. Αυτά όλα θα τελειώσουν με τη ΛΑ.Ε. και το ξέρουν πολύ καλά, γι’ αυτό άλλωστε και μας αντιμετωπίζουν ακραίως εχθρικά! Με αυτό το καθεστώς δεν είναι δυνατόν να ακουστεί η εναλλακτική μας πρόταση στην πραγματική της διάσταση, να την μάθει ο λαός, να μας γνωρίσει και να διαπιστώσει ότι αυτά που λέμε είναι ρεαλιστικά και μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας να βγει από το μνημονιακό αδιέξοδο. Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη αυτή τη στιγμή που αναδεικνύει μια υλοποιήσιμη σοβαρή εναλλακτική πολιτική πρόταση στον λαό. Εμείς κυρίως προβάλλουμε το εργαλείο και το «κλειδί» για να απαλλαγούμε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, βγαίνοντας στη βάση δημοκρατικού σχεδιασμού από την Ευρωζώνη, διότι με το ευρώ είναι αδύνατον να ξεφύγουμε από τα μνημόνια και την κρίση.
Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας