Αναβιώνει επί Τζόνσον-Τραμπ η χρυσή εποχή των σχέσεων Βρετανίας-ΗΠΑ

1010
Τζόνσον

Με την θέσπιση διά νόμου της ολοκλήρωσης του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον αποσιωπεί τους επικριτές του και καθιστά σαφείς τις προθέσεις του στις Βρυξέλλες ότι η Βρετανία σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία απόσυρσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με ή χωρίς συμφωνία.

Η επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στον αριθμό 10 της Downing Street λίγες μέρες μετά την πανηγυρική νίκη του στις γενικές εκλογές της Βρετανίας, σηματοδοτεί μια δραματική στροφή στην βρετανική πολιτική και κυρίως μια αναβίωση των σχέσεων που απολάμβαναν Βρετανία – ΗΠΑ από την εποχή που ήκμαζαν στις ηγεσίες των κρατών ο Ρόναλντ Ρήγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Προτεραιότητα Τζόνσον η διασφάλιση του Brexit εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Πρώτος στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως το κατέστησε σαφές θα ήταν να σπάσει το αδιέξοδο του Brexit που έχει παραλύσει αποτελεσματικά τη βρετανική πολιτική και την ικανότητα της χώρας να υποστηρίξει τη φωνή και την πολιτική της στη διεθνή σκηνή όσο το δυνατόν συντομότερα, ανοίγοντας το δρόμο για μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Έχει δεσμευτεί η νέα κυβέρνηση του να εκπληρώσει την εκλογική του υπόσχεση για την ολοκλήρωση της απόσυρσης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Και αυτό θα γίνει διά νόμου που θα κατοχυρώνει πως οι περίπλοκες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε για τις μελλοντικές εμπορικές εταιρικές σχέσεις των δύο μελών θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2020.

Οι επικριτές του φιλόδοξου προγράμματος του κ. Τζόνσον για ένα Brexit υποστηρίζουν, ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας δημιουργίας ενός νέου πλαισίου διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, δεδομένων των αργών, συνήθως, ρυθμών με τους οποίους η Ε.Ε ολοκληρώνει τέτοιες συναλλαγές.

Οι επικριτές επισημαίνουν, για παράδειγμα, ότι η εμπορική συμφωνία Καναδά-Ε.Ε χρειάστηκε επτά χρόνια για διαπραγμάτευση και ήταν 22 χρόνια πριν.
Ωστόσο, με την θέσπιση διά νόμου της τελικής ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας, ο κ. Τζόνσον αποσιωπεί αποτελεσματικά και τους επικριτές του, αλλά καθιστά και σαφείς τις προθέσεις του στις Βρυξέλλες ότι η Βρετανία σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία απόσυρσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με ή χωρίς συμφωνία.

Η άνετη πλειοψηφία των 80 εδρών του κ. Τζόνσον στη νεοσυσταθείσα Βουλή των Κοινοτήτων, σημαίνει ότι δεν θα υπόκειται πλέον σε συνήθη διαδικαστικά νομοθετικά εμπόδια.

Παράλληλη, πρώτη, προτεραιότητα η ενδυνάμωση των σχέσεων Βρετανίας – ΗΠΑ

Έτσι, το αναζωογονημένο Συντηρητικό Κόμμα του κ. Τζόνσον βρίσκεται σε θέση να διαμορφώσει το άμεσο ή και έμμεσο μέλλον της Βρετανίας, έχοντας ως παράλληλη προτεραιότητα με το Brexit την ανοικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της Τερέζα Μέι, της άτυχης προκατόχου του κ. Τζόνσον ως πρωθυπουργού, οι σχέσεις μεταξύ της Downing Street και του Λευκού Οίκου υπήρξαν, τουλάχιστον, τεταμένες.
Όπως είπε πρόσφατα ένα πρώην πρώην μέλος της ομάδας εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, «Μέχρι το τέλος της πρωθυπουργίας της κυρίας Μέι, οι σχέσεις Βρετανίας – ΗΠΑ είχε πέσει στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών».

Η πρώτη ένδειξη αναζωπύρωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου ήρθε όταν ο κ. Τραμπ ήταν ένας από τους πρώτους παγκόσμιους ηγέτες που συγχαίρουν τον κ. Τζόνσον για την ιστορική νίκη του – εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από την τρίτη εκλογική νίκη της κ. Θάτσερ το 1987 – αμέσως υποσχέθηκε να επιτύχει μια «μαζική» νέα εμπορική συμφωνία με την Βρετανία στην μετά-Brexit εποχή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι μια μελλοντική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου έχει «τη δυνατότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα» από κάθε συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει με την Ε.Ε.

Πράγματι, με τον κ. Τζόνσον εδραιωμένο πρωθυπουργό της Βρετανίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, και με μια καλή τοποθέτηση του κ. Τραμπ που θα του εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020, υπάρχει κάθε προοπτική οι δύο ηγέτες να ορίσουν για τα κράτη τους μια νέα χρυσή εποχή στις διατλαντικές σχέσεις, που δεν παρατηρήθηκαν από την εποχή της συμμαχίας της κ. Θάτσερ και του αμερικανικού προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν στη δεκαετία του 1980.

Φυσικά θα υπάρξουν πολυάριθμα πολιτικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν σε θέματα όπου οι δύο άνδρες έχουν αντιτιθέμενες απόψεις, όπως η αμφιλεγόμενη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ενώ ο κ. Τραμπ είναι αποφασισμένος να πιέσει την Τεχεράνη με οικονομικές κυρώσεις, ο κ. Τζόνσον εξακολουθεί να δεσμεύεται να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, για να σώσουν την πυρηνική συμφωνία.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον καταστροφικό αντίκτυπο που θα είχε η νίκη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, του οποίου η πολιτική καθορίζεται από αντιαμερικανισμό, στις διατλαντικές σχέσεις, η επιστροφή του κ. Τζόνσον στην Downing Street χαιρετίστηκε με τεράστια ανακούφιση από το Λευκό Οίκο, καθώς σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον έχει τώρα έναν ισχυρό σύμμαχο στο Λονδίνο, κάποιον που δεσμεύεται να δώσει νέα ζωή στη ζωτική και μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας