Αμερικανική βοήθεια στον Βαρθολομαίο στο πολιτικοεκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας

1821
βαρθολομαίο

Όταν ο αντιπρόσωπος συναντά δυσκολίες να φέρει σε πέρας ένα έργο, τότε αναλαμβάνει απ’ ευθείας να τελειώσει τη δουλειά η μητρική εταιρεία, το μεγάλο αφεντικό. Κανόνας που ισχύει σε όλες τις υποθέσεις. Οικονομικές, πολιτικές ακόμη και στα εκκλησιαστικά ζητήματα. Αυτό γίνεται και στην περίπτωση της πρόθεσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει το Αυτοκέφαλο στην «σχισματική» Εκκλησία που έχει συγκροτηθεί στην Ουκρανία μετά το 1991 και στηρίζεται κυρίως στην υποστήριξη της αμερικανοκίνητης φιλοφασιστικής κυβέρνησης Ποροσένκο.

Η διακηρυγμένη απόφαση των φαναριωτών να δώσουν το Αυτοκέφαλο σε μια Εκκλησία, που μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία (βλέπε και το σημείωμα στον Ημεροδρόμο με τίτλο «Βαρθολομαίος- Κύριλλος κι από πίσω Τραμπ και Πούτιν»), συναντά μεγάλες αντιδράσεις και γι’ αυτό επιστρατεύθηκαν τα μεγάλα μέσα, αφού η υπόθεση έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία: Κι όταν λέμε τα μεγάλα μέσα εννοούμε τα μεγάλα αφεντικά της Ουάσινγκτον, που καίγονται να περικυκλώσουν τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά ακόμη και εκκλησιαστικά.

Έτσι λοιπόν βγήκε το Στέητ Ντηπάρτμεντ και δήλωσε την ανοιχτή στήριξή του στο αίτημα για Αυτοκεφαλία (για να ακριβολογούμε την αναγνώριση ως κανονικής Εκκλησίας των «σχισματικών») της Ουκρανίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μελών των ομάδων να διαχειρίζονται τη θρησκεία τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και να πιστεύουν ελεύθερα χωρίς κρατική παρέμβαση» (εδώ γελάνε αφού το αίτημα το έθεσε επισήμως ο αμερικανόδουλος πρόεδρος Ποροσένκο). «Οι Ηνωμένες Πολιτείες», προστίθεται στην ανακοίνωση, «σέβονται την δικαίωμα των ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών της Ουκρανίας και των πιστών τους να συνεχίσουν την προσπάθειες για την Αυτοκεφαλία, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως φωνή θρησκευτικής ηρεμίας και διαθρησκειακού διαλόγου».

Και όχι μόνο αυτό. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ συνδέει ωμά και ξεκάθαρα το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας με την γενικότερη αντιπαράθεσή των ΗΠΑ του Τραμπ με την Ρωσία του Πούτιν:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν απόλυτη στήριξη στην Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική Ουκρανία και της ρωσικής κατοχής στην Κριμαία. Υποστηρίζουμε επίσης την Ουκρανία, καθώς εκείνη καταγράφει τη δική της πορεία και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

Καθαρά πράγματα. Το παιχνίδι είναι χοντρό και πρέπει να τελειώσει γρήγορα (καληώρα όπως και με τη κωλοπιλάλα που τους έχει πιάσει να λύσουν το Σκοπιανό εδώ και τώρα). Ένα παιχνίδι πολιτικοεκκλησιαστικό που μας ενδιαφέρει άμεσα γιατί το επόμενο επεισόδιο θα έχει τίτλο: Αναγνώριση της Εκκλησίας της Μακεδονίας (βλέπε και το σημείωμα στον Ημεροδρόμο «Ο Βαρθολομαίος και η εκκλησιαστική πλευρά του ζητήματος των Σκοπίων»). Υπομονή λοιπόν γιατί το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή (και σε όλες τις πλευρές του) δεν έχει τελειώσει. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Κι ο Θεός (για τους πιστεύοντες) να βάλει το χέρι του για τους επί της γης εκπροσώπους του που μαλλιοτραβιούνται…

Πηγή: imerodromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας