Αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν τις κουβανικές αερομεταφορές

852
κυρώσεις

Οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν χθες Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα, με τις οποίες εμποδίζονται οι αεροπορικές εταιρείες της να μισθώνουν αμερικανικά αεροσκάφη, ανάγκασαν τον δημόσιο αερομεταφορέα, την εταιρεία Cubana de Aviación, να αναστείλει χθες δρομολόγια προς και από προορισμούς στο Μεξικό, στη Βενεζουέλα και περιοχές της Καραϊβικής.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας Αρσένιο Αρότσα, η Κουμπάνα αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Μεξικό και το Κανκούν (Μεξικό), τον Άγιο Δομίνικο (Δομινικανή Δημοκρατία), το Καράκας (Βενεζουέλα), το Πορτ-ο-Πρενς (Αϊτή) και τις γαλλικές υπεράκτιες περιοχές της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Πλήττονται επίσης εσωτερικές πτήσεις προς και από τις ανατολικές επαρχίες Ολγκίν και Σαντιάγο ντε Κούμπα, ενώ τα απολεσθέντα έσοδα αναμένεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, κατά υπολογισμούς της Κουμπάνα.

Ο υπεύθυνος τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ότι ο εθνικός αερομεταφορέας της Κούβας «ενημερώθηκε για την λύση δύο συμβάσεων ενοικίασης αεροσκαφών από εταιρείες τρίτων χωρών».

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι επιβάλλει νέους, σκληρότερους περιορισμούς στις ενοικιάσεις αμερικανικών αεροσκαφών στην Κούβα την περασμένη εβδομάδα, αλλά και ότι θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε αγαθά.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι με αυτά τα μέτρα επιδιώκει να αλλάξει το σοσιαλιστικό σύστημα της νήσου, το οποίο κατ’ αυτήν ευθύνεται για την «καταστολή του λαού» της Κούβας και «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη» στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τηρεί εξαρχής πολύ σκληρότερη στάση έναντι της Κούβας από ό,τι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προσπάθησε να παραμερίσει τις δεκαετίες εχθρότητας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα και αποκατέστησε, μαζί με τον τότε Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, τις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εντείνει τον αποκλεισμό, παίρνοντας μέτρα που πλήττουν τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τα εμβάσματα και τις εισαγωγές καυσίμων, μεταξύ άλλων.

Η Αβάνα καταγγέλλει τα νέα αμερικανικά μέτρα, ως απόπειρα ανάμιξης στα εσωτερικά της ζητήματα και επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας