Αλλοπρόσαλλος Trump: Ποτέ δεν διευκρίνισα το πότε θα χτυπήσουμε στη Συρία

1817
Trump

 

Τα πλήγματα στη Συρία δεν έχουν προσδιοριστεί χρονικά και μπορεί να πραγματοποιηθούν άμεσα, μπορεί όμως και όχι τόσο σύντομα, ξεκαθάρισε μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανατρέποντας εν μέρει τις εντυπώσεις σε σχέση με δήλωσή του την Τετάρτη.
«Ποτέ δεν είπα πότε θα λάβει χώρα μια επίθεση στη Συρία. Μπορεί να είναι πολύ σύντομα ή και καθόλου σύντομα! Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ, υπό την κυβέρνησή μου, έχει κάνει τρομερή δουλειά για να απαλλάξει την περιοχή από το ISIS. Πού είναι το “ευχαριστούμε Αμερική”;», σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
Φαίνεται έτσι να ρίχνει τους τόνους σε σχέση με τη δήλωση του της Τετάρτης ότι η Ρωσία «θα πρέπει να ετοιμάζεται» για αμερικανικούς πυραύλους οι οποίοι θα πλήξουν στόχους στη Συρία.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν εξάλλου για ακόμη μία φορά ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» για την απάντηση που θα δώσουν στην φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, με τους ηγέτες της Δύσης να διαβουλεύονται για τη μορφή της στρατιωτικής δράσης την οποία θα αναλάβουν.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τελική απόφαση για στρατιωτικά πλήγματα δεν έχει ληφθεί ακόμη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει υπεύθυνες τη Ρωσία και τη Συρία για το περιστατικό με τα χημικά όπλα στην Ντούμα.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, ενώ η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι έχει συγκαλέσει το υπουργικό της συμβούλιο.
Ακτιβιστές, διασώστες και ιατροί που βρίσκονται στη Συρία αναφέρουν ότι δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα το Σάββατο, λόγω χρήσης χημικών όπλων. Η πόλη στο μεταξύ πέρασε στα χέρια του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας.
Το καθεστώς αρνείται κάθε ευθύνη για οποιαδήποτε επίθεση με χημικά όπλα.
Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν την Ντούμα, σε μια συμφωνημένη εκκένωση της περιοχής πριν αυτή αλλάξει χέρια. Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας αναφέρει ότι πλέον στην πόλη κυματίζει η συριακή σημαία του καθεστώτος και όχι εκείνη με τα τρία αστέρια, την οποία χρησιμοποιεί η συριακή αντιπολίτευση.
ΗΠΑ – Γαλλία – Βρετανία… συμμαχία
Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν και θεωρείται πως προετοιμάζουν κοινή στρατιωτική δράση ως απάντηση στη φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ στην Ντούμα.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις τόνισε την Τετάρτη ότι η χώρα του ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την εκτίμησή της για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ένοπλες συνάμεις είναι έτοιμες να παράσχουν διάφορες εναλλακτικές, ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να έχει ευρύ φάσμα επιλογών.
Πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το οποίο φέρει πυραύλους, το USS Donald Cook, βρίσκεται στη Μεσόγειο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μέι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε στρατιωτική δράση στη Συρία χωρίς να λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο, καθώς δεν θέλει να καθυστερήσει τις ΗΠΑ, εάν αυτές αποφασίσουν να δράσουν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αποφασίσει για την δράση την οποία θα αναλάβει η χώρα του εντός των ημερών, ενώ έχει δηλώσει ότι τα πλήγματα, θα αφορούν τις «χημικές δυνατότητες» του συριακού καθεστώτος Άσαντ και όχι δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν που σταθμεύουν στη Συρία.
Τι λέει η Ρωσία
Η Μόσχα μέχρι στιγμής χαρακτηρίζει τις αναφορές σε επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα ως «προβοκάτσια» η οποία έχει ως στόχο να δικαιολογήσει μια δυτική επέμβαση κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, συμμάχου της Ρωσίας και του Ιράν.
Την Τετάρτη, οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι δείγματα τα οποία έλαβαν από την Ντούμα δεν δείχνουν παρουσία χημικού παράγοντα.
Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ακόμη και με σκληρή στρατιωτική απάντηση σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στη Συρία. Ο πρέσβης της Ρωσίας στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν επανέλαβε την Τετάρτη την προειδοποίηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας του ότι πύραυλοι θα καταρριφθούν, ενώ τα σημεία εκτόξευσης θα γίνουν στόχοι των ρωσικών δυνάμεων, εάν κινδυνεύσει ρωσικό προσωπικό που σταθμεύει στη Συρία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υπονόησε εξάλλου ότι δυτικά πλήγματα στην περιοχή της Ντούμα μπορεί να έχουν ως στόχο «να καταστραφούν τα στοιχεία της προβοκάτσιας».
Μιλώντας σε διπλωμάτες στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι ελπίζει να επικρατήσει η κοινή λογική και η διεθνής κατάσταση να σταθεροποιηθεί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας