Αλβανία: Απέλασε Ρώσο διπλωμάτη λόγω κορωνοϊού-Μόσχα αβάσιμες κατηγορίες. Θα ανταποδώσουμε

780
Απέλασε Ρώσο διπλωμάτη λόγω κορωνοϊού

Διπλωματική κρίση μεταξύ Αλβανίας – Ρωσίας

Διπλωματική κρίση σημειώνεται ανάμεσα σε Αλβανία και Ρωσία καθώς το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε προθεσμία 72 ωρών σε Ρώσο διπλωμάτη για να αποχωρήσει από τη χώρα, επειδή «παραβίασε τα μέτρα για τον κορωνοϊό».

Ειδικότερα, η Αλβανία ανακήρυξε «persona non grata» («ανεπιθύμητο πρόσωπο») Ρώσο διπλωμάτη για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Ρώσο πρεσβευτή στα Τίρανα, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των μέτρων κατά της COVID-19 από τον συγκεκριμένο διπλωμάτη της ρωσικής πρεσβείας.

«Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις, ο διπλωμάτης συνέχισε να παραβιάζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Με λύπη, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να ανακηρύξει τον διπλωμάτη Aleksei Krivosheev, ως persona non grata με την υποχρέωση να εγκαταλείψει τη χώρα σε 72 ώρες από την επίσημη ειδοποίηση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, τα Τίρανα εκφράζουν την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή θα εκληφθεί από τη Μόσχα ως αναγκαίο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και διαβεβαιώνουν τη ρωσική πλευρά για τα φιλικά αισθήματα και την προθυμία για συνεχή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών πάντως δεν διευκρινίζει ποια ακριβώς μέτρα κατά της COVID-19 παραβίασε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η Ρωσία προειδοποιεί την Αλβανία για την απέλαση

Την αντίδραση της Ρωσίας έχει προκαλέσει η απόφαση της Αλβανίας να απελάσει έναν ρώσο διπλωμάτη.

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία RIA και Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την Παρασκευή 22/1, ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην κίνηση της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η κίνηση αυτή της Αλβανίας έχει στόχο να βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Ρωσική πρεσβεία στην Αλβανία: Αβάσιμες οι κατηγορίες κατά του διπλωμάτη μας

Άμεση ήταν η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στα Τίρανα μετά την ανακήρυξη του Aleksei Krivosheev ως «persona non grata» από την Αλβανία.

Η ρωσική πρεσβεία στην Αλβανία θεωρεί αβάσιμες τις κατηγορίες εναντίον Ρώσου διπλωμάτη.

«Η Ρωσική Πρεσβεία επιβεβαιώνει ότι έλαβε ένα υπόμνημα από την Αλβανική πλευρά.

Έχουμε επίσης γνώση για το Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας» τονίζει η ρωσική διπλωματική αποστολή που μίλησε στo Spuntnik.

Μάλιστα, η πρεσβεία της Ρωσίας συνεχίζει λέγοντας πως βρίσκει ατεκμηρίωτες τις κατηγορίες εναντίον του Ρώσου διπλωμάτη σε αυτά τα έγγραφα, ενώ υπογραμμίζει πως «η αποκάλυψη του ονόματος του υπαλλήλου μας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καθιερωμένη διεθνή διπλωματική πρακτική».

Τέλος, διαμηνύει πως το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

 

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας