ΑΛΑΝΥΑ-ΛΑ.Ε: Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για τις αθρόες ”δολοφονικές” αποκοπές ρεύματος

1649
λα.ε

Κυβέρνηση, ΔΕΗ, ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αφήσει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ενώ απειλούν πολλές δεκάδες χιλιάδες ακόμα με αποκοπή ηλεκτροδότησης.

Το σήμα κατατεθέν της μεταμνημονιακής Ελλάδας είναι: Φτωχό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα.

Το κίνημα ΑΛΑΝΥΑ μαζί με την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε) πραγματοποίησαν σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη διαμαρτυρία για τις αθρόες αποκοπές ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά.

Μαζί με τα ΑΛΑΝΥΑ και την ΛΑ.Ε ήταν γυναίκες, άνδρες και παιδιά από οικογένειες που υποφέρουν από την αποκοπή ρεύματος στο σπίτι τους ή τους έχει σταλεί χαρτί για την αποκοπή του.

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων αποτελούμενη από τους Παν. Λαφαζάνη, Τάσο Καραγιώργο (ΑΛΑΝΥΑ), Αυγή Βουτσινά, Δημήτρη Κοντό και μητέρες παιδιών που η οικογένεια τους ζει χωρίς ρεύμα, λόγω διακοπής του εξαιτίας οικονομικής δυσχέρειας, συναντήθηκαν με τον Εμπορικό Διευθυντή της ΔΕΗ Γιάννη Κοπανάκη και του έθεσαν το γενικότερο τραγικό πρόβλημα, μαζί με τα δίκαια αιτήματα συγκεκριμένων οικογενειών, που ζητούν ρυθμίσεις που μπορούν να ανταποκριθούν και περίοδο χάριτος και επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Γ. Κοπανάκης υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει άμεσα και θετικά το πρόβλημα αυτών των οικογενειών.

Το κίνημα ΑΛΑΝΥΑ και η ΛΑ.Ε. θα συνεχίσουν τον αγώνα για φτηνό ρεύμα και για μια νέα πολιτική κράτους – ΔΕΗ – ηλεκτρικών εταιρειών που θα μπορεί να ανακόψει και θα σταματήσει τις αποκοπές ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Ο Παν. Λαφαζάνης με ντουντούκα

 

Ο Παν. Λαφαζάνης μιλώντας με ντουντούκα στους διαμαρτυρόμενους μετά την συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Εμπορίας της ΔΕΗ, Γιάννη Κοπανάκη, τόνισε τα εξής:

 

«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, πήγε μία αντιπροσωπεία μας επάνω. Είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Εμπορίας  τον κ. Κοπανάκη. Η αντιπροσωπεία μας εκεί, εξέθεσε πλήρως το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει των πολιτών, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την ΔΕΗ.

Διότι πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως φτωχά νοικοκυριά, έχουν πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των τιμολογίων της ΔΕΗ, τα οποία όπως ξέρουμε όλοι μας είναι και φουσκωμένα. Και απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει καμία ευαισθησία από την πλευρά της ΔΕΗ, ακόμα και για αυτούς που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Παρουσιάσαμε περιπτώσεις που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο και είτε τους έχει κοπεί το ρεύμα, είτε τους στέλνουν χαρτί για την άμεση διακοπή του ρεύματος. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό το πρόβλημα είναι τραγικό, έχει πάρει τρομακτική έκταση. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και φτωχά νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα είτε τους έχουν έρθει χαρτιά για να κοπεί το ρεύμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συντρόφου μας από τα παλιά, του Αντώνη Πιστιάλκα (βλ. εδώ), ο οποίος είναι 70 ετών, είναι άνεργος επί πολλά χρόνια, δεν μπορεί να πάρει σύνταξη γιατί χρωστάει στο ΤΕΒΕ, παίρνει ψυχοφάρμακα τα οποία είναι και πανάκριβα, διότι έχει πέσει σε βαριά κατάθλιψη και άγχος, ζει από τα συσσίτια της εκκλησίας, σιτίζεται μέρα παρά μέρα δυστυχώς, κι αυτού του ανθρώπου – άκουσον άκουσον – ήρθε χαρτί να του πάρουν το σπίτι, την «βιλάρα» των 60 τ.μ.

Του ήρθε λοιπόν το χαρτί να του πάρουν το σπίτι, διαταγή πληρωμής για κατάσχεση και στη συνέχει πλειστηριασμό, από την τράπεζα Πειραιώς για χρέος 35.000 ευρώ και ταυτόχρονα ήρθε και το χαρτί της ΔΕΗ για να του κόψουν το ρεύμα. Με δύο λόγια, αυτόν τον άνθρωπο τον καταδικάζουν  σε βασανιστικό θάνατο, άστεγο, πεινασμένο, να πεθάνει στον δρόμο. Αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος έχει αγωνιστεί , είναι πολιτικοποιημένος άνθρωπος, αγωνιστής εδώ και δεκαετίες, έφτασε ένα σημείο λοιπόν στην ζωή του, που η πολιτεία αντί στοιχειωδώς να δείξει μία ευαισθησία για να επιβιώσει απλώς, θέλει να τον πετάξει στο πεζοδρόμιο.

Να ζητιανεύει σαν κι αυτούς που βλέπουμε και τους προσπερνάμε με μεγάλη ευκολία χωρίς να υπολογίζουμε ότι δίπλα μας βλέπουμε μία τραγική κατάσταση, σε πρωτοφανή διάσταση. Αυτόν τον άνθρωπο πάνε να τους κόψουν το ρεύμα! Σαν τον σύντροφο μας, υπάρχουν πολλές χιλιάδες κι εδώ είχαμε ορισμένα παραδείγματα γυναικών, νοικοκυριών στα οποία έχει κοπές το ρεύμα ή πρόκειται να κοπεί άμεσα το ρεύμα. Που είναι άρρωστες (σημ. οι γυναίκες), δυστυχισμένες, που έχουν παιδιά, ανήλικα παιδιά, είναι άνεργες και δεν μπορούν να αποπληρώσουν την ΔΕΗ και κινδυνεύουν κι αυτές να τους κοπεί το ρεύμα.

Απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει καμία κοινωνική ευαισθησία. Ο μόνος κανόνας που υπάρχει είναι «αποκοπή ρεύματος» – «κόφτε τους το ρεύμα». Παρουσιάσαμε περίπτωση με χρέος 4.100 ευρώ  που είχε συσσωρευτεί, άνεργης οικογένειας, πολύτεκνης με 5 παιδιά και για να της ρυθμίσουν το ρεύμα θέλανε να καταβάλλει «μπροστά» 3.000 ευρώ.

Έλεος! Που θα τα βρει αυτή η οικογένεια; 3.000 ευρώ δεν έχει εισόδημα, ούτε σε δύο χρόνια. Με αυτά επιβιώνει. Μπορεί να τα δώσει προκαταβολή; Καταλαβαίνετε την αγριότητα που υπάρχει. Εκθέσαμε όλα αυτά τα προβλήματα, υποτίθεται ότι έδειξε μία ευαισθησία και μία κατανόηση ο γενικός διευθυντής.

Του δώσαμε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που πρέπει να συνδεθεί το ρεύμα διότι υπάρχει θέμα ζωής και θανάτου  σε αυτές τις οικογένειες. Του δώσαμε αυτές τις εξετάσεις και θα μας δώσει άμεση απάντηση.  Υποβάλαμε και τα θεσμικά αιτήματα να υπάρξουν πραγματικές ρυθμίσεις. Να σταματήσει η αποκοπή ρεύματος στις οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Να υπάρξουν νέες τιμολογιακές ρυθμίσεις για τις φτωχές οικογένειες. Να επανέλθει και ο Νόμος Λαφαζάνη – το λέω με το όνομα μου γιατί έτσι έχει καταγραφεί  – όπου εγώ είχα καθιερώσει ως Υπουργός, 1.200 κιλοβατόρες το τετράμηνο δωρεάν για τις φτωχές οικογένειες κι αυτό το μέτρο είχε ανακουφίσει πάρα πολύ κόσμο.

Αλλά μόλις έφυγα από το Υπουργείο, σε έναν μήνα, τον νόμο αυτόν τον καταργήσανε. Και περιπέσανε στο κοινωνικό τιμολόγιο που υποτίθεται θα βοηθάει τους φτωχούς αλλά δεν βοηθάει διότι όποιο και να είναι το κοινωνικό τιμολόγιο, όταν ο άλλος δεν έχει εισοδήματα, πως θα πληρώσει; Αυτό είναι το θέμα.

Και έρχονται λοιπόν και του κόβουν το ρεύμα. Ζητάμε μία νέα πολιτική και θα συνεχίσουμε, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο που να αντιμετωπίζει το κοινωνικό πρόβλημα.

Εμείς θα είμαστε εδώ συνέχεια, αγωνιστικά, ενωτικά, θα παλεύουμε για μία διέξοδο όπως είμαστε και σήμερα σαν Λαϊκή Ενότητα, και το Κίνημα ΑΛΑΝΥΑ μαζί και καλούμε και πολλούς άλλους, κινήματα, συλλογικότητες, να συμμετάσχουν. Και κυρίως πολίτες. Αν είμαστε πολλοί, εμείς θα επιβάλλουμε το δίκιο μας. Και το δίκιο μας είναι ατράνταχτο. Και θα νικήσουμε. Να είστε καλά…»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας