Ακάρ: Μοντέλο Κρήτης για τους S-400 προς κατευνασμό των ΗΠΑ

469
Μοντέλο Κρήτης για τους S-400

Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο να κατευνασθούν οι εντάσεις στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ

Με διάθεση συμβιβασμού εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έναντι των ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ανοιχτοί σε διαπραγμάτευση

Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων S-400, που αγόρασε από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο να κατευνασθούν οι εντάσεις στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στη Hurriyet και πρόσθεσε:

«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα».

Σχετικά με το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη, ο Χ. Ακάρ υποστήριξε σχετικά με τους S-400 πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «να τους χρησιμοποιεί συνεχώς». «Αυτά τα συστήματα (σ.σ. αντιαεροπορικής άμυνας) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Ασύμβατη με τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ

Η τοποθέτηση του Ακάρ που συνιστά αναδίπλωση για την Τουρκία, έρχεται λίγες ημέρες αφότου η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους ρωσικούς S-400, διατηρώντας αμετάβλητη από το 2019 τη θέση της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που αποφάσισε να θέσει την Άγκυρα εκτός του προγράμματος κατασκευής του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 εξαιτίας της απόφασής της να αποκτήσει το ρωσικό οπλικό σύστημα.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος εδώ και πολύ καιρό και διακεκριμένο μέλος του NATO, αλλά η απόφασή της να αγοράσει S-400 είναι ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της ως συμμάχου των ΗΠΑ και του NATO», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες τα τελευταία δέκα χρόνια να αγοράσει το (ανταγωνιστικό) σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά προτίμησε να αγοράσει το S-400, γεγονός που προσφέρει στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας