Αζερμπαϊτζάν:-Tο ρωσοτουρκικό κέντρο θα κάνει τεχνικό έλεγχο στη συμφωνία για Καραμπάχ

782
τεχνικό έλεγχο στη συμφωνία για Καραμπάχ

Το ρωσοτουρκικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο αζερικό έδαφος θα παρέχει τεχνικό έλεγχο επί της συμφωνίας εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και δεν προβλέπεται ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία.

«Το ρωσοτουρκικό κέντρο θα πραγματοποιεί τεχνικό έλεγχο επί της συμφωνίας εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δεν θα αναπτυχθεί τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα στην περιοχή» δήλωσε ο πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία, Πολάντ Μπουλμπούλογλου.

«Θα είναι ένα κοινό ρωσοτουρκικό κέντρο, η συζήτηση είναι για τον τεχνικό έλεγχο της εφαρμογής της ειρηνευτικής διαδικασίας από τις δύο πλευρές. Δεν γίνεται συζήτηση για ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων» δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RBC.Για το αν το τουρκικό απόσπασμα θα βρίσκεται στο κέντρο, ο Αζέρος πρεσβευτής σχολίασε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον Αζέρο διπλωμάτη, «υπάρχουν πολλές εικασίες για το ζήτημα του κέντρου».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω την κατάσταση. Αυτό το κέντρο θα βρίσκεται στο αζερικό έδαφος, με τις Αρχές του Αζερμπαϊτζάν να αποφασίζουν για την ακριβή του τοποθεσία, αλλά βάσει της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας» υπογράμμισε ο Μπουλμπούλογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, προβλέπει ότι τα στρατεύματα και των δύο πλευρών πρέπει να παραμείνουν στις τρέχουσες θέσεις τους και να ανταλλάξουν κρατούμενους.

Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Κρεμλίνο: Δεν υπήρχε ποτέ στην ατζέντα η ανάπτυξη ρωσοτουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο

«Δεν υπήρξε καμία συζήτηση για κοινές ειρηνευτικές δυνάμεις Ρωσίας και Τουρκίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ» ξεκαθαρίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν έγινε ποτέ καμία συζήτηση για ανάπτυξη κοινών ρωσοτουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι δύο χώρες θα συνεργάζονται μέσω του κέντρου ελέγχου στο Αζερμπαϊτζάν» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ΚρεμλίνουΝτμίτρι Πεσκόφ, σήμερα, Τετάρτη.

«Όχι, δεν υπήρξε καμία συζήτηση για κοινές ειρηνευτικές δυνάμεις, αυτό το ζήτημα δεν συζητήθηκε ποτέ» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.Η Ρωσία και η Τουρκία θα συνεργαστούν στο Καραμπάχ μέσω του κέντρου ελέγχου στο Αζερμπαϊτζάν, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Μιλάω για το κέντρο ελέγχου που θα έχει έδρα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όχι στο Καραμπάχ» εξήγησε ο Πεσκόφ.

Τονίζοντας ότι το κέντρο δεν θα βρίσκεται σε έδαφος της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Οι ειρηνευτικές δυνάμεις στην Αρμενία ετοιμάζονται για ανάπτυξη

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ο στρατιωτικός εξοπλισμός και οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις υπόκεινται σε συντήρηση και προσαρμογή σε εδάφη του Καυκάσου πριν αναπτυχθούν στις περιοχές της αποστολής τους.

Συνολικά, 400 στελέχη της 15ης Ειρηνευτικής Ταξιαρχίας έχουν αναπτυχθεί με 20 μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 και άφθονα τεθωρακισμένα οχήματα και εξοπλισμό επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία για την οποία μεσολάβησε η Ρωσία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, προβλέπει ότι τα στρατεύματα και των δύο πλευρών πρέπει να παραμείνουν στις τρέχουσες θέσεις τους και να ανταλλάξουν κρατούμενους.

Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορήθηκαν για κλιμάκωση της έντασης.

Διαδηλώσεις στο Γερεβάν

Συνεχίζονται και σήμερα οι αντιδράσεις στην Αρμενία κατά της συμφωνίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Πασινιάν για την εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στο κέντρο του Γερεβάν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sputnik στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε από 17 κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

https://twitter.com/OfehrmediaPress/status/1326468789584719873?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1326468789584719873%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2Frosia%2F202011118841853-kremlino-den-ypirhe-pote-stin-atzenta-i-anaptyxi-rosotourkikon-eirineutikon-dynameon-sto-nagkorno%2F

 

Πηγή: SPUTNIK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας