Αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία. Πλήρης υποταγή στον ευρωατλαντισμό

3440
αλβανία

Αεροπορική βάση στην Αλβανία ετοιμάζει το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της πολιτικής του για έλεγχο των δυτικών Βαλκανίων, όπου εντάσσεται και η διαβόητη Συμφωνία Πρεσπών, καθώς και οι σχεδιασμοί για νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, που αποβλέπουν και στον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Στην παλιά βάση στην πόλη Κούτσοβα, που από το 2005 χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο των ρωσικής και κινεζικής κατασκευής πολεμικών της αεροσκαφών MiG, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να δημιουργήσει την πρώτη του αεροπορική βάση στα δυτικά Βαλκάνια.

Η Αλβανία απέσυρε τα πολεμικά αεροσκάφη της στα 2004-2005 και από το 2009 την ευθύνη του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο των νατοϊκών σχεδιασμών, έχουν μοιραστεί η Ελλάδα και η Ιταλία. Το πάλαι ποτέ στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κούτσοβα, που κάποτε, στα χρόνια του σοσιαλιστικού καθεστώτος, χαρακτηριζόταν και «πόλη του Στάλιν» έκτοτε έγινε το νεκροταφείο των παλιών πολεμικών αεροσκαφών.

Εκεί σήμερα βρίσκονται 88 αεροσκάφη MiG εγκαταλειμμένα και σε κακή κατάσταση, ενώ ο χώρος έχει αφεθεί στην τύχη του. Ο αεροδιάδρομος έχει φθαρεί και δεν είναι λειτουργικός.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τσάσκα, η νέα βάση θα είναι η πρώτη του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει και η σημαντικότερη στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή κτιρίων, τη μεταφορά προμηθειών, την εκπαίδευση και τη διεξαγωγή ασκήσεων, σύμφωνα με την Όλτα Τσάσκα.

Η Αλβανία ελπίζει ότι με τη δημιουργία της ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Κούτσοβα θα αυξηθούν οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας, ενώ θα ενισχυθεί και ο στρατηγικός ρόλος της στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Όλη η περιοχή ακολουθεί πλέον μια πορεία χωρίς επιστροφή προς την εισδοχή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», δήλωσε η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας, εκφράζοντας την πολιτική βούληση για πλήρη υποταγή της χώρας της και της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων στην εξάρτηση από τον ευρωατλαντισμό.

Γ.Α

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας